Beültek a padba a jövő hajóskapitányai (sonline.hu)

Beültek az iskolapadba a jövő hajóskapitányai, hétfőn kezdetét vette Siófokon a Balatoni Hajózási Zrt. és Siófoki Szakképzési Centrum együttműködésében indult hajózási technikus képzés.


Októberig összesen 14-en szerezhetnek oklevelet az elméleti és gyakorlati vizsgákat követően. A hallgatók többségében fiatalok, és, hogy a kivétel erősítse a szabályt, van köztük egy fiatal hölgy is, aki gyermekkori álmát váltja valóra. – Hajóvezető szeretnék lenni, lehetőleg minél előbb. Apukám is a Balatoni Hajózásnál dolgozott, egyértelmű volt, hogy én is erre a pályára szeretnék jönni. Apukám hajógépész volt, sok nyarat töltöttem vele hajón – magyarázta Nyárádi Sára, aki egyszer majd szállodahajót szeretne vezetni.

A hajósképzés ötlete egy éven belül valósággá vált, rövid idő alatt sikerült összeállítani a tananyagot, megkeresni az oktatókat illetve elvégezni az akkreditációt. Első körben érettségivel rendelkezőknek hirdették meg a lehetőséget, de a Siófoki Szakképzési Centrum tervei szerint hamarosan a végzős általános iskolások számára is megnyílik a lehetőség, hogy 5 év alatt hajós technikusként kerüljenek ki az iskolából – írja a sonline.hu.

– Öröm látni, hogy a most indult képzésre zömében fiatalok jelentkeztek, 25 év lehet az átlagéletkor, ami azért is fontos, mert a Balatoni Hajózási Zrt.-nek is célja a szakembergárda megújítása, fiatalítása és az utánpótlás biztosítása – mondta Szamosi Lóránt, a Centrum főigazgatója.