“Betlehemnek szép határán…” címmel nyílik kiállítás a Balatoni Múzeumban

“Betlehemnek szép határán…” címmel néprajzi kiállítás nyílik a keszthelyi Balatoni Múzeumban szombaton, november 25-én. amely  a Marcali és a Keszthely környéki karácsonyi népszokásokat eleveníti fel két múzeum néprajzi gyűjteményének tárgyi emlékeivel, régi fényképfelvételeivel, berendezett enteriőrökkel, valamint az utóbbi évtizedekben készült filmfelvételekkel.

Főszerepet a környékre oly jellemző bábtáncoltató betlehemek kapnak és azok művészi igényességgel kivitelezett másolatai, melyek alapos rétegkutatások után készültek. A múzeumi tárgyak mellett kortárs szakrális tárgyakat is bemutatnak, melyeket a Keszthelyi Népművészeti Alkotóház kézművesei alkottak.

A kiállítás kurátora a Marcali Múzeum etnográfusa, Vidák Tünde, a Balatoni Múzeumban a kiállítást Gyanó Szilvia rendezte.

A Marcali Múzeum és a Balatoni Múzeum közös időszaki kiállítása 2017.11.25 – 2018.02.25. között tekinthető meg.

A “Betlehemnek szép határán…” című kiállítás megnyitója november 25-én 15.00 órakor lesz, amikor kézműves foglalkozásra várják a családokat. A tárlaton bemutatott, ún. bábtáncoltató Betlehemek mintájára – cipősdobozok segítségével – háromdimenziós Betlehemeket lehet készíteni.

 

A Balatoni Múzeum további adventi programjai:

2017. december 2. szombat 14 órától:

Adventi családi délután – Karácsonyi dekorációk, díszek készítése

2017. december 9. szombat 14 órától:

Adventi családi délután – Betlehemes csoportok előadása, kézműves foglalkozás

2017. december 16. szombat 14 órától:

Adventi családi délután – Karácsonyi illatok – mézeskalácssütés