Best of Balaton – A varázslatos hangulatú Liliomkert (Index.hu)

A káptalantóti Liliomkert piacon valóban működik a piac ősi funkciója: legyen az cifraszűr vagy kézműves levendulalekvár, bármit megkaphat ott az ember, egy pohár bor után pedig kellemesen lazulhat az ismerőseivel az akácfák árnyékában.

 

A Liliomkert 2007 óta várja a piacozókat, a hely pedig mára valóban legendás lett. Olyannyira kedvelik a vásárlók, hogy a hétvégi napokon alig lehet parkolóhelyet találni. Helyben termelt zöldségek, házi tyúktojás, friss, kemencés kenyerek, sajtok és mangalicatermékek sorakoznak a pultokon – itt aztán tényleg van minden, amire egy kézműves piacon vágyhat az ember.

Valódi unikum és igazán különleges helyszín: a legjobbat tudja nyújtani a Balaton környéki termelők kézműves készítményeiből– mondta a Best of Balaton kurátora, Gianni Annoni. „Elvarázsolt az igazi piaci hangulat. Hogy még alkudozni is lehet. Vettem is füstölt fürjtojást, mézet és lekvárokat. Mindig édeset reggelizem, ezért a lekvár fontos alapanyag számomra.”

„Egy dísznövény-kereskedésem volt ebben a kertben, ahonnan nézegetve fájó szívvel konstatáltam, hogy ez a táj bizony nem él. Fájt, hogy nincsenek konyhakertek, sőt egyáltalán nincsenek kertek, csak szántóföldek vannak, és kevés az ember a falvakban” – emlékezett vissza a kezdetekre Harmathy Ildikó, aki már akkor úgy gondolta, hogy sokkal többre lenne hivatott ez a táj. Azt mondja, sokszor látott a környéken egy lányt, aki saját készítésű kecskesajtot próbált eladni a turistáknak. Innen jött az ötletet, hogy milyen isteni helye lenne itt egy piacnak, az akácfák alatt.

Ez volt 2005-ben. A folytatásról itt lehet olvasni.