Beruházások Csopakon (veol.hu)

Több nyertes pályázatról is beszámolt Ambrus Tibor, Csopak polgármestere. Egy részük még a szezon előtt megvalósul, de lesznek olyan fejlesztések, amelyek csak ősszel kezdődnek.

 

– Nagy örömünkre két TOP-os pályázattal nyertünk. Az óvoda konyhájának üdülőfaluba költöztetése mérföldkőnek számít. Az ovi mostani konyhája helyén egy tornaszobát és egy melegítőhelyiséget alakítanánk ki. A korábbi tornaszobát ugyanis a sok gyerek miatt csoportszobává kellett alakítani. Az üdülőfaluban egy korszerű, igényes konyha épül. Így nemcsak az óvoda és az iskola étkeztetése oldódik meg, hanem a szociális és vendégétkeztetés is. A beruházás 117 millió forintba kerül, önerő nélkül – újságolta a polgármester.

Szintén egy TOP-os pályázatnak köszönhetően a Csopaki Református Általános Iskola energetikai hatékonyságának a növelése is megoldódik, hiszen napelemek kerülnek az intézmény tetőszerkezetére. Ennek a költsége 14 millió forint, ami szintén 100 százalékos támogatottságú. A munkálatok előreláthatólag ősszel kezdődnek meg.

 

Mezítlábas fittnesspark, csúszda és úszóstég

Ambrus Tibor polgármester a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által kiírt két sikeres pályázatról is beszámolt. – Tavalyelőtt a strand mellett kialakítottunk egy mezítlábas fitneszparkot, amely nagyon népszerű a családok körében. Most a nyugati részen, az Apáca strandnál szeretnénk kialakítani egy hasonló jellegű parkot. Mindez tovább emelné az infrastruktúra színvonalát, a vendégek komfortérzetét. A beruházás várható költsége 10 millió forint, melynek felét a BFT biztosítja. Beadtunk egy 46 millió forintos strandfejlesztési pályázatot is, melyhez önerő nem szükségeltetik. Itt a régi, több mint 20 éves csúszdát szeretnénk kicserélni egy az európai normáknak megfelelő korszerűbb létesítményre. A strandunk tovább bővül egy 200 négyzetméteres napozó úszóstéggel, mely sokak tetszését elnyerheti. Szeretnénk néhány kabint lecserélni, ahol egy egész évben üzemelő wellness-részleget hozhatnánk létre szaunákkal, gőzkabinnal és masszázshelyiséggel. A Belügyminisztériumtól 200 millió forint támogatást kapott az önkormányzat útfejlesztésre, melyet szeretnénk elsősorban a 73-as úton tervezett körforgalom építéséhez hozzátenni. A több tíz millió forintos beruházáshoz rengeteg terv és engedélyeztetés szükségeltetik, és további anyagi források. A szezon előtt befejeződik a Kossuth utca mentén a járda korszerűsítése, építése, aminek teljes költségét – 40 millió forintot – az önkormányzat állja.