Berta Ádám kapta a 2020-as Hévíz Irodalmi Díjat

A hetedik alkalommal átadott Hévíz Irodalmi Díjat 2020-ban Berta Ádám kapta a Pocsék kiszolgálás című novellájáért, amely a Hévíz folyóirat 2019/1. számában jelent meg. A díjat november 19-én adták át Budapesten.

„A reptéren beült a bérautóba, és egyből az IKEA-ba hajtott, hogy vásároljon pár apróságot. Vett rádiót is, arra az esetre, ha jólesne, hogy szóljon valami helyi jellegű zene vagy szöveg a házban. Ha nyomasztani kezdené a csend, ámbár Balázs általában véve nagyon is szerette a csendet, inkább a zaj tette ingerlékennyé. De itt nem volt zaj, még kutyaugatás se. Csak a szél zúgott, és ha kisétált az óceánhoz, ott volt a hullámok hangja, ami teljesen megnyugtatta.” Így indul Berta Ádám Pocsék kiszolgálás című díjazott novellája, mely teljes terjedelmében elolvasható a Hévíz folyóiratban olvasható.

„A Pocsék kiszolgálás című novella már egy teljesen egyéni hangú szerző műve. Saját ritmusa van, saját humora, saját szomorúsága. Saját kérdései. […] itt bizony nagy, súlyos dolgok kerülnek mérlegre. Például a haza. Vagy a múlt és a jelen. A gyökerek. Az élet és a halál. A túlvilág. Nem kicsi vállalás” – olvasható a Hévíz folyóirat főszerkesztőjének, Cserna-Szabó Andrásnak Kerberosz és az urna című laudációjában.

A Hévíz Irodalmi Díjat 2013-ban alapította Hévíz város önkormányzata. Az elismerést mindig a folyóirat előző évfolyamában megjelent legjobb írás kapja. A korábbi díjazottak: Fehér Béla (2013), Háy János (2014), Szántó T. Gábor (2015), Kemény István (2016), Bereményi Géza (2017), Takács Zsuzsa (2018), Földényi F. László (2019).