Bérlakássá tennék a fantomházakat a polgármesterek (sonline.hu)

Klubot alakítottak a polgármesterek Somogyváron. A kelevízi polgármester javaslatára, Móring József Attila országgyűlési képviselő kezdeményezésére jött létre a több mint hetven tagot számláló Polgármesteri Klub. Az első összejövetel vendége Gyopáros Alpár kormánybiztos volt, aki a Magyar Falu Program lehetőségeiről is tájékoztatta a településvezetőket.

 

Egymást érték a kérdések és a javaslatok a Polgármesteri Klub szerdai összejövetelén. A településvezetők amellett, hogy megköszönték az eddigi pályázati lehetőségeket és támogatásokat, több olyan kérést is megfogalmaztak, melyekkel még jobban fel lehet lendíteni a somogyi falvakat.

Nagy László Péter mesztegnyői és Bodor Zoltán magyaregresi polgármester is arról beszélt: rendbe kellene tenni a buszmegállókat és szükség lenne buszöblök kialakítására is. Ám erre a falvaknak nagyon kevés pénzük van, így érdemes lenne ezekre a beruházásokra is pályázati forrást biztosítani – hangsúlyozták

Kövér István Attila, Nagyszakácsi vezetője úgy vélte: több helyen ki kell építeni a szennyvízhálózatot, illetve a meglévőket fejleszteni, de a külföldi tulajdonú ingatlanok szabályozásán is változtatni kellene. Nagyszakácsiban legalább másfél tucatnyi olyan ház áll, amelyet külföldi tulajdonosa már 10-15 évvel ezelőtt megvásárolt, de azóta nem is járt a településen. Több épület elhanyagolt, az önkormányzat pedig ilyen esetben szinte tehetetlen.ű

Ősz János, Gadány polgármestere arról beszélt: jó lenne, ha az elhanyagolt fantomházakat az önkormányzat megvásárolhatná, s felújítás után bérbe adná azoknak, akik nem tudnak saját lakást vásárolni. Ezzel ugyanis nemcsak az épület menthető meg, hanem a falu megtartó ereje is növekedne.

Ehhez kapcsolódva Sudár Zoltán, Mezőcsokonya polgármestere kiemelte: fontos lenne az is, ha szociális bérlakásokat tudnának építeni az önkormányzatok.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztésért felelős kormánybiztos – reagálva a felvetésekre – hangsúlyozta: a polgármesterek majdnem minden kérdéssel és javaslattal nyitott kapukat döngetnek.

A cikk folytatása itt található.