Benzinkút miatt vágnának ki egy kis erdőt a Balatonnál (napi.hu/atlatszo.hu)

Alsóörsön egy kis erdőt akarnak kivágni, és a helyi szabályozási tervet is módosítani kellene egy benzinkút-beruházás miatt. A polgármester felkarolta egy helyi vállalkozó elképzelését, többen tiltakoznak ellene – számol be a napi.hu az Átlátszó értesüléseiről.

A beruházó adóbevételekkel kecsegteti az önkormányzatot, de semmilyen irat nem garantálja, hogy a kút mennyi pluszbevételt hozhat a számlára. A telket már eladták a Mobil Petrol Kft.-nek, de a környező ingatlanok tulajdonosai még mindig csak ígéretet kaptak arra, hogy egyeztetni fog velük a polgármester.

A benzinkutat egy tölcsér alakú telekre tervezik, ahol jelenleg nem található építmény, északról a 71-es főút, délről a vasút határolja, a terület Alsóörs és Paloznak határán fekszik, a környezetében zömmel üdülőterületek találhatók. Déli irányban a Balaton partjáig vezető úgynevezett Szerdahelyi dűlő fekszik.

A beruházó a rejtélyes Mobil Petrol Kft., amelynek hivatalosan nincs köze Antal Gyula vállalkozóhoz, aki kijárta a beruházást: ő 2018 júniusában nyújtott be egy előterjesztést a benzinkút létesítéséről Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt részére. A jelenleg a szomszédos Felsőörsön élő, de szoros alsóörsi kötődéssel rendelkező férfi gyakorlatilag kulcsrakészen szállította a koncepciót a képviselőtestületnek – írja az Átlátszó oknyomozó portál. Az előterjesztésben azonban akkor a vállalkozó nem nevezte meg a céget, amely üzemeltetné a benzinkutat.

Az előterjesztés szerint a beruházás többek között azért lenne jó az önkormányzatnak, mert 4,5 millió forint/év iparűzési adóhoz jutna. (Antal Gyula az előterjesztésben megemlítette, hogy korábban Felsőörsön benzinkutat működtetett, de azt 2015-ben be kellett zárnia, indoklásként a lejárt engedélyeket említette. Az Átlátszó azt nem tudta kideríteni, hogy miért vonták be a vállalkozó engedélyét).

Az esetről bővebben itt ír a az atlatszo.hu