Bennragadhatnak a pincékben a balatoni borok (veol.hu)

Érezhetően sok a bor a pincészeteknél, habár úgy tűnik, a többség bízik a nyári turistaforgalomban és a készletek apadásában a szüretig. Június 30-ig lehetett bejelenteni a zöldszüretet, július 6-ig kellett az előzetes helyszíni ellenőrzéseket elvégezni a hegybíróknak a bejelentett területek 10 százalékán. A zöldszüret elvégeztét legkésőbb július 21-ig kell bejelenteni, elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül. Az intézkedés a túltermelés csökkentését szolgálja.

Országosan közel 4300 hektáron terveznek zöldszüretet a gazdálkodók, de leginkább a Kunsági és a Tokaji borvidéken élnek a lehetőséggel. A Balatonfüred-Csopak borvidéken 20 hektárra adtak be igénylést mondta el a veol.hu-nak Karl Lajos, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség hegybírója.

Koczor Kálmán balatonfüredi borász négy hektáron tervezi a zöldszüretet, de szerinte más intézkedések kellenének, hogy az ágazat egyenesbe jöjjön. Kifejtette: hosszú távon kellene gondolkodni, piacfejlesztési és alapanyag-termesztési koncepció kellene, hogy javuljanak az ágazat kilátásai.

“Rengeteg szőlőt termesztünk az Alföldön, olyan 40-50 aranykoronás területeken, ahol cukorrépát és napraforgót is lehetne, és a minőségről ne is beszéljünk. Ahol pedig kiválóak a termőhelyi adottságok és a szőlő a tájalkotó kultúra, ott nem lenne szabad hagyni eltűnni, például itt, a Balaton északi partján.”

– hangsúlyozta Koczor Kálmán, a Koczor Pince vezetője. A balatonfüredi borász szerint az ágazatból hiányzik a hosszú távú gondolkodás, hiszen az eltelepített szőlőt 30-40 évig művelni kell. A zöldszüret vagy a krízislepárlás csak átmeneti megoldást hozhat a túltermelés leküzdésére.Koczor Kálmán véleménye szerint tovább nehezíti a helyzetet, hogy a térség borászatainak gyakorlatilag megszűnt a folyóbor-értékesítése. A talponálló kocsmák bezártak, és a kulturált borfogyasztást is megnehezíti a vezetésre vonatkozó zéró tolerancia. A sofőrök szívesen fogyasztanának egy pohár bort vagy egy fröccsöt az ebédhez, ha ez lehetséges lenne.

A betárolt készletek pontos nagyságáról nincs információ, de valószínűleg jelentős tétel vár a pincészetekben eladásra. A térség családi borászatainál jellemző a helyben értékesítés, amely a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag leállt. Most ugyan biztatóan indul újra az élet a Balaton körül, de jó termés ígérkezik, így további készletnövekedésre lehet számítani. Lassan az utóbbi évek támogatással telepített szőlői is termőre fordulnak, ami további zavarokat okozhat a pincészetek életében.