Bemutatták Balatonfüred klímastratégiáját (Balatonfüredi Napló)

A Balatonfüred lakossági klímatudatosságának fejlesztése, alkalmazkodás a klímaváltozáshoz című projekt egyik célkitűzése volt Balatonfüred város klímastratégiájának elkészítése, amelyet a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpontban tartott projektzárón be is mutattak a szakemberek.

Dr. Domonkos Endre egyetemi docens, a projektben részt vevő Műszakiak Országos Környezetvédelmi Egyesületének elnöke a zárókonferencián a sajtónak elmondta: Balatonfüredet is kihívás elé állítják a klímaváltozással járó extrém időjárási jelenségek – írja a Balatonfüredi Napló.

Az aszályos időszakok például a bortermelésben okoznak kockázatot, megnő a hőhullámos napok száma, és egyre több viharra is számít- hatunk, jelentős lesz a hirtelen lezúduló csapadékvizek okozta villámárvizek problémája. Megnövekedhet a szúnyogok és egyéb rovarok száma is.

Ugyanakkor Balatonfüred adottságai a várost alkalmassá teszik arra, hogy a jövőben a klímaváltozás hatásait kivédje, és élhető városként funkcionáljon. Balatonfürednek nagy előnye például a jelentős zöldfelülete, a part menti sávokon kialakított autómentes területek, amelyek elősegítik azt, hogy a lakosságnak nagyobb rekreációs területe legyen. A klímastratégia irányelvei azt mutatják be, mit érdemes továbbfejleszteni, hogy a város még jobban alkalmazkodni tudjon a jövőben várható változásokhoz.

A klímastratégia megvalósítási lehetőségeiről Hári Lenke alpolgármester beszélt, elemezve az eddigi eredményeket: a város minden eddigi beruházásánál is az energiahatékonyságra, a zöldterületek növelésére és újak létrehozására, fásításra törekedett, amelyhez csatlakoztak a civil szervezetek is. Az önkormányzat felelősségteljesen tekint a jövőbe, célja, hogy 2030-ig Balatonfüred élhető, a minőségi turizmus és építészeti – természeti környezetének hagyományait ápoló, klímatudatos város legyen.

A projekt támogatásával kialakított klímastratégia egy irányelveket tartalmazó dokumentum. Célja az, hogy meghatározza a fejlődés irányát, amelyet később majd a különböző alkalmazási dokumentumok fognak aktualizálni.