Bemutatták A hévízi hajószakács című antológiát (zaol.hu)

Bemutatták a fürdővárosban A hévízi hajószakács című antológiát, amely a város nevét viselő folyóiratban az elmúlt nyolc évben megjelent gasztrotémájú írások minőségi válogatása – írja a zaol.hu.

A Hévíz folyóirat már eddig is számos kiadványt jelentetett meg, kezdve az antológiával, folytatva a Trianonról és az ’56-ról szóló fikciós kötetekkel, idén pedig – amikor a nyomtatott folyóirat nem „üzemelt” – az önkormányzat támogatásával elkészült A hévízi hajószakács és a Svejk 100 című kötet.

– Amikor Szálinger Balázzsal 2012-ben átvettük a Hévíz folyóirat szerkesztését, akkor új lapot álmodtunk meg, amely sokkal inkább szól egy „elképzelt” irodalmi olvasónak, mint magának a szakmának – fogalmazott a kötetbemutató sajtótájékoztatón Cserna-Szabó András főszerkesztő. – A lap ma már kicsit poposabb, mint egy szokványos irodalmi folyóirat, és számos egyedi jellemzője van a külcsíntől a poszteren át a gasztronómiai rovatig. Utóbbinak az volt a célja, hogy elősegítse a magyar gasztronómia kultúrává válását, azt, hogy végre bekerüljön ez a téma a hazai civilizációba.

Ebben a sorozatban az elmúlt nyolc év alatt rengeteg gasztronómiai témájú írás látott napvilágot a tanulmánytól a paródiáig, az esszétől a novelláig. A válogatást a CSER Kiadó jelentette meg, a hévízi önkormányzat támogatásával.

Cserna-Szabó András leszögezte: ez a kötet „szerelemgyerek”, mert számára a gasztronómia kiemelten fontos téma, jobban mondva: ügy. Hozzátette: az volt a legjobb érzés ezekben az években, hogy nemcsak azokat a nagy neveket tudták bevonzani a rovatba, akikről mindenki tudja, hogy ebben a témában otthonosan mozognak, például Fehér Bélát, Váncsa Istvánt, Szécsi Noémit, hanem olyan művészeket is, akiktől ez látszólag nagyon messze áll. Aztán kiderült: mégsem…

– Írtak nekem például strandról, hogy nagyon informatív mű, és hihetetlenül jól olvasható, ráadásul a felépítése az étkezés szerkezetét követi – fogalmazott a főszerkesztő, hozzátéve: nagy öröm, hogy ennek a nyolc évnek lett valami kézzelfogható lenyomata is.

A kötetbemutatón Darida Benedek a Trimalchio lakomája, a Hévíz irodalmi díjjal frissen kitüntetett Király Kinga Júlia pedig az Aki a nyársat megveti, szereti a szablyát című írásából olvasott fel részletet.