Bemutatták a „Beszélő Városok – Keszthelyi történetek” című kötetet

Rendhagyó helyszínt, a Helka hajó fedélzetét választották a 775. éves születésnapját ünneplő Keszthely történeteit bemutató „Beszélő Városok – Keszthelyi történetek” című kötet bemutatására. A könyv a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és Keszthely városa közötti együttműködés részeként, egy több elemből álló innovatív kulturális projekt keretében valósulhatott meg.

A projekt küldetése, hogy helyi értékekre épülő, kulturális ismeretbővítő és értékközvetítő jelentőségével a keszthelyiek és térségben élők kulturális szemléletformálásához is hozzájáruljon.

A 775. születésnapot a Keszthely Város Napja ünnepi rendezvény programjai töltik meg tartalommal, amelynek keretében a történelmi és kulturális örökségre épülő közösségi élményeket állítjuk az ünnep középpontjába. Olyan partnerségeket tudtunk kialakítani az elmúlt időszakban, amelyeknek eredményei az idei jubileumi programkínálatban már kézzel foghatók. Elsők között csatlakoztunk az Európa Kulturális Fővárosa projekthez és kötöttünk megállapodást a Veszprém–Balaton 2023 Zrt.-vel. Fontos küldetésként fogalmaztuk meg azt is, hogy a kulturális értékeinket szélesebb rétegekhez, különösen a fiatalabb generációhoz is eljuttassuk, olykor akár meghökkentő helyszíneken, figyelemfelkeltő projektek formájában. Ennek jegyében, egy integrált kulturális koncepció részeként, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének szakmai vezetésével valósulhatott meg a Beszélő Városok – Keszthelyi történetek c. könyv is, amely a keszthelyi városnapi ünnepség keretében a Helka hajón mutatkozik be

– fogalmazott Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője, Keszthely korábbi polgármesetere.

Már a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program pályázatának előkészítése idején is azt kerestük, hogyan lehet a helyi, városi, térségi identitást erősíteni. Hiszek abban, hogy a helytörténet lehet a kötödések erősítésének egyik legerősebb eszköze, mert azt lehet igazán szeretni, amit jól ismerünk. Hiszek abban is, hogy a könyvet olvasva a fiatalok még jobban megismerik, megszeretik Keszthelyt, és ezután büszke városlakóként itt tervezik jövőjüket, családjuk gyarapítását. Így kovácsolhatunk a múlt értékeiből jövőt; és a keszthelyi identitás büszkeségét kifelé sugározva – az EKF jelszavát használva – Keszthely ragyoghat

– mondta Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének egyik legfontosabb célkitűzése a KRAFT – „Kreatív város – fenntartható vidék” új, innovatív regionális fejlesztési koncepció megvalósítása, mely koncepció mentén jött létre a Pannon Városok Szövetsége a Nyugat-Pannon régióban Keszthely, Kőszeg, Nagykanizsa, Tata, Veszprém és Zalaegerszeg részvételével. Az Intézet keretei között működik a Pannon Irodalom és Művészetek Háza, amely a Nyugat-Pannon régió irodalmának, történelmének, helytörténetének, művészetének és vallási értékeinek kutatását, kulturális örökségének újragondolását és 21. századi társadalmi elvárások és technikai igények szerinti megjelenítését tűzte ki célul. A helytörténeti kutatások egyik kiemelt területe az épített és humán örökséget feltáró Beszélő Házak projekt, melyben innovatív, a mai laikus és tudományos közönség számára érdekes és aktuális tartalmak megjelenítésére törekszünk. – mondta el Miszlivetz Ferenc, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének főigazgatója.

Ebben a szellemben, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete gondozásában, a „Beszélő Városok” sorozatban készült el két kötet, a Kőszegi történetek (2019) és a Kőszegi polgárok (2021). Egy helyi közösség múltja, megfelelő feldolgozásban a lokális identitás integráns részévé és egyben formálójává válhat. Ennek folytatásaként került sor az Intézet keszthelyi kutatására, melynek eredménye a pályázat keretében megjelenő „Beszélő Városok – Keszthelyi történetek” című kiadvány, amelyben nemcsak az egyedi életutak elemzésére fordítunk figyelmet, hanem az egyes szereplők között kialakult kapcsolatokra, a társadalmi hálózatokra, amelyekben a keszthelyiek működtek, érvényesültek. A könyvben megjelenő történetek és helyszínek képezik a pályázat során megvalósítandó rendezvények és interaktív vezetett séták tematikáját.

– fogalmazott Mátay Mónika, a könyv szerkesztője.