Bemutatkozott a “Balatoni sárga” – fajtabemutató programot tartottak Keszthelyen (zaol.hu)

Új fajtával és -jelölttel is büszkélkedhet a Burgonyakutatási Központ – derült ki a két év kihagyás után ismét megrendezett növényvédelmi és fajtabemutató napon, a keszthelyi Fenyves allé mellett lévő, úgynevezett szuperelit vetőburgonya- szaporító táblánál tartott programon.

 

Dr. Polgár Zsolt, az időközben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem irányítása alá került intézet igazgatója a szakmai fórumon elmondta: szeretnék a húszéves hagyományt folytatni, és rendszeresen bemutatni az új fajtákat és a szükséges technológiát a nyilvánosság előtt.

Idén tökéletesen sikerült a gyomirtásunk – fogalmazott az igazgató -, ami annak köszönhető, hogy áprilisban és május elején kellő csapadékot kaptak a földek. Így a növényvédelmet könnyű volt megoldani, mert szárazság következett, ami nem kedvez a gombásodásnak.

Dr. Polgár Zsolt a zaol.hu-nak azt mondta: a központ feladata nem változott, még jobb fajtákat szeretnének nemesíteni, felhasználva a legmodernebb technológiákat.

A Balatoni sárga névre keresztelt fajtajelölt sárga héjú és húsú, ami eddig hiányzott a palettáról, a Basa pedig már elfogadott új keszthelyi fajta: a balatoni salátaburgonya vegyes hasznosítású, nemcsak salátának, hanem sütésre és főzésre is alkalmas.