Belső-Somogyot a Balatonnal összekötő vasútvonal szükségességére hívták fel a figyelmet

A 27 éves, böhönyei származású György-Dávid Valentin 2018-ban hívta életre azt az emlékvonatozás névre keresztelt eseményt, amelyet idén már negyedik alkalommal szervezett meg. A végzettségét tekintve vidékfejlesztési agrármérnök fiatalember erősen kötődik szülőfalujához, budapesti tanulmányait követően visszatért Böhönyére és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy felhívja a figyelmet a Belső-Somogyot a Balatonnal összekötő Somogyszob-Balatonszentgyörgy vasútvonal meglétének szükségességére és a benne rejlő fejlesztési lehetőségekre.

(Fotó: György-Dávid Valentin)

A vasútvonalon 2009. december 13. óta szünetel a menetrend szerinti személyszállítás, de a teherforgalom miatt működése továbbra is biztosított. A vasútvonal által érintett települések önkormányzatai és civil szervezetei felkarolták az eseményt és 2018. október 20-án teltházas különvonattal és megannyi színes kísérő programmal ünnepelték a vasútvonal fennállásának 125. évfordulóját. A nagy sikeren felbuzdulva egy évvel később ismét útjára indult az emlékvonat, bővített kapacitással, de szintén telt házzal. A vonat akkor is a Somogyszob – Balatonszentgyörgy  – Somogyszob útvonalon közlekedett. Tavaly ilyenkor a „Piroska” motorvonatot egy mozdonyos vonat váltotta fel, amely Budapestről indulva, a Balaton déli partján Balatonszentgyörgyig robogva, majd ott irányváltás után Böhönyéig közlekedett.

Valentin idén „IV. Emlékvonatozás a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vasútvonalon: Iparvágányok nyomában” címmel hirdette meg az eseményt, amelyet október 16-án (szombaton) tartottak. A vonatra előzetesen minden jegy elkelt. Az idei felhíváshoz Kaposvár, Osztopán és Fonyód is csatlakozott, ezáltal méltóképp ünnepelték a Kaposvár-Fonyód vasútvonal fennállásának 125. évfordulóját. Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának nevében dr. Pintér Rómeó, alpolgármester köszöntötte a helyi vasútállomáson kora reggel gyülekező érdeklődőket, akik a vonat indulása előtt szabadon megtekinthették a Volánbusz Zrt. által biztosított és a vasútállomás épülete mellett kiállított két nosztalgia autóbuszt: egy 1967-es gyártmányú Ikarus 55.21 és egy 1978-as gyártmányú „volán-sárga” Ikarus 266.25 típusú nosztalgia autóbuszt. A koszorúval feldíszített vonat 8:50-kor indult Kaposvárról, majd nem sokkal később hosszú kürtszóval érkezett meg Osztopánba, ahol Kovács Gyula polgármesteri köszöntője után az Osztopáni Rozmaring Nyugdíjas Klub helyi költők és dalszerzők műveit adta elő.

A Balaton-partot elhagyva a vonat tavalyhoz hasonlóan Böhönye felé vette az irányt, ahol Zsoldos Márta Piroska polgármesteri köszöntője után a Böhönyei Dalkör vasutas nótái gondoskodtak a jó hangulatról. A 25 perces tartózkodás alatt a helyszínen szabadon meg lehetett tekinteni a Somogyi Veterán Járműbarátok Egyesületének jóvoltából kiállított 13 darab veterán autót, egy helyi tűzoltó-, mentő-, és rendőrautót, illetve a gyermekek örömére két John Deere traktor is a helyszínen volt.

Nem sokkal később Mesztegnyőn Kövesdiné Panyi Antónia, alpolgármester mondott megható köszöntő beszédet, amelyben azon időszakra tekintett vissza, amikor még napi szinten lehetett vonattal utazni a Balatonra. A Honismereti és Hagyományőrző Egyesület vezetője ezután közös éneklésre és néptáncra hívott minden érdeklődőt. Lehetőség volt traktor pótkocsin utazásra is, a két szerelvény Mesztegnyő és Hosszúvíz között ingázott.

45 perc tartózkodás után Marcali következett, ahol a Verebély László Vasúttörténeti Egyesület felajánlásának köszönhetően 50 percen keresztül az állomás I. vágányán szabadon ki lehetett próbálni egy vasúti kézihajtányt. A programmal készülő helyszínek sorát Balatonszentgyörgy zárta, ahol Farkas László Nándor, polgármester és állomásfőnök mondott beszédet, amelyben reményét fejezte ki a vasútvonal feltámadását illetően.  A vonat 16:40-kor visszaindult Böhönyére a helyi utasokkal, majd gyors irányváltás után Marcali – Balatonszentgyörgy – Fonyód érintésével tért vissza Kaposvárra.

Ahogy az esemény nevében is szerepel, a vonat két iparvágányra is kitért, ezeken korábban még sosem járt személyszállító vonat. Mesztegnyőn a Kender Logistic Kft. gabona szárító és tároló telephelyén, Marcaliban pedig az IKR Agrár Kft. telephelyén tett látogatást. Ezen rövid fotómegállásokkal a szervező arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy környezetvédelmi és közlekedésbiztonsági szempontokat figyelembe véve érdemesebb lenne minél nagyobb helyi áruforgalmat vasútra terelni.

A vonat tavaly és idén azért csak Böhönyéig közlekedett, mert tavaly júliusban a heves esőzések következtében kialakult villámárvíz Böhönye és Somogyszob között több helyen súlyosan megrongálta a vasúti pályatestet, amely ezáltal járhatatlanná vált. Valentin, kihasználva a helyi önkormányzatokkal, parlamenti képviselőkkel és a vasúttársasággal kialakult jó kapcsolatot, egészen a Parlamentig juttatta a vasútvonal felújításának kérdéskörét. A helyiek bíznak a vasútvonal feltámadásában, de amíg ez nem jön létre, a hagyományossá vált és évente megrendezésre kerülő emlékvonatozással idézik fel a vasútvonal működésének legszebb és legemlékezetesebb pillanatait.