Békaterelőt építettek Zalaszántó és Rezi határában (Keszthelyi TV)

500 méter hosszúságban épült békaterelő  Zalaszántó és Rezi határában, hogy a téli álmukból felébredő kétéltűeket biztonságosan juttassák át az út túloldalán fekvő szaporodó helyükre. A kerítés építéséhez önkénteseket toborzott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A szakemberek szerint az érintett szakaszon akár 800 béka is biztonságosan juthat így el a vizes területekre.

Az út menti árokban, az ásással kezdték meg a békaterelő kerítés építését az önkéntesek. Az építményre azért van szükség, mert a békák telelő- és szaporodó helye között húzódik a Zalaszántóra vezető út. A kerítés mentén összegyűlő békákat vödrökben fogják átvinni a vizes élőhelyükre.  A Hosszú-hegy északi lábánál fekvő erdő talaja ideális a kétéltűek téli álmához.

Sinka Gábor természetvédelmi őr: „Többnyire barna ásóbékák, barna varangyok, erdei békák, zöld levelibékék, zöld varangyok, akik itt szoktak telelni, illetve vöröshasú unkák. Ezek azonban, ahogy fölébrednek a téli álmukból, rögtön elindulnának a közeli vízterületek felé, azok viszont az út túloldalán találhatóak; Vindornyai-láp, Gyöngyös-patak. Ott szeretnék lerakni a petéiket, hogy abból ebihalak, aztán békák legyenek.”

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága rendezte az önkéntes akciót. A szervezők elégedetten tapasztalták, hogy mintegy 50 fő jelentkezett a PaNaNet+ elnevezésű akcióra. Kovács Dávid másodmagával érkezett a programra Budakesziről. A Pilis és a Visegrádi-hegység után szerette volna megtapasztalni, hogy milyen a természetvédelem a Balaton-felvidéken.

„Teljesen más ez az egész, mint ahogy látja mondjuk a tévében, vagy esetleg az egyetemi szakmai gyakorlatokon mondjuk lát egy ilyet mondjuk egy power pointos diasoron szembesül ezzel a munkával, tehát teljesen más testközelből is megtapasztalni és egyúttal hasznos is” – nyilatkozta az önkéntes.

Az önkéntesek egyúttal szemetet is gyűjtöttek.  Műanyag flakonok, rengeteg sörös doboz és még dísztárcsa is került a zsákokba. Amíg a férfiak többsége ásott, elsősorban gyerekek szedték a hulladékot.

„Borzalmas, rengeteg hulladékot szórnak el az autósok és igazából érthetetlen, hogy miért. Sokkal egyszerűbb lenne magukkal vinni és a legközelebbi szemétledobóba elhagyni azokat” – mondta a Keszthelyi Tv kérdésére Mészáros Menyhért.

A terelőt mintegy 500 méter hosszan építették meg, a kétéltűek számára leginkább veszélyeztetettebb szakaszon. 30-40 méterenként vödröket ástak be a földbe, ezekben gyűlnek össze az akadályba ütköző békák. Naponta fogják ellenőrizni a gyűjtőedényeket. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai szerint így akár 800 kétéltűt is biztonságosan jutathatnak át a vizes élőhelyükre.

A szakemberek az elmúlt napokban már tapasztalták, hogy a téli álmukból felébredő békék már megindultak a vizes élőhelyek felé, így elmondható, hogy a békaterelőre már nagy szükség van. Az, hogy az építmény meddig fog állni, a természet, pontosabban a békák fogják meghatározni. Ez akár májusig is elhúzódhat.