Beindult a nagyüzem a pálinkafőzdékben (sonline.hu)

Nem lett kiemelkedő az idei gyümölcstermés Somogyban, viszont zamatos, jó minőségűek a fajták. Optimisták ezért a somogyi pálinkafőzdékben, ahol már beindult a nagyüzem, először cseresznye, meggy, kajszi kerül az üstökbe.

 

Halmokban állnak a cefréshordók a zamárdi pálinkafőzdében. Pach Gábor pálinkamester nem csak megtisztítja, hanem ki is magozza gyümölcseit és erjedés után hamar neki is áll a főzésnek. Berendezéséből 2,5 óra múlva már csepeg is a barackpálinka. Azt mondja: idén az aszály miatt nem lett kiemelkedő a gyümölcstermés Somogyban, de a minőséggel nincs gond.
– Két hete elindult az igazi pálinkafőzési főszezon – mondta el érdeklődésünkre Pach Gábor. – Az idei évben a korai érésű gyümölcsök, a kajszi, a meggy, a cseresznye a csapadékhiány miatt kisebbek, ami a lekvárt főző háziasszonyokat biztos zavarja, ám a pálinkásokat nem. Az idén sokkal zamatosabbak lettek a gyümölcsök.

Pach Gábornál nem csak főznek, hanem kóstolnak is a betérők. Egy a szarvasi nyugdíjas csoport több fajtát is megkóstolt és elégedetten távoztak. Gémesi Judit szerint a magyar ember szereti a pálinkát, az itt készültekről azt mondja, rendkívül ízletesek, aromásak.

Évente egyébként 5 millió liter pálinka készül Magyarországon, az egy főre eső pálinkafogyasztás 3-3,5 liter között mozog hazánkban.

– A tavaszi fagyokat megúsztuk, de az elhúzódó aszályos idő a késői gyümölcsfajtáknál okozhat terméskiesést – véli Tóth István. A növényvédelmi szakmérnök szerint a hetek óta tartó iszonyatos tikkasztó hőség megviseli a csonthéjasainkat, szerencsére a korai fajtáknál, a kajszinál és az őszibaracknál jelentősebb terméskiesés nem volt. Ám a most vagy később érő fajtáknál lehet terméskiesés a nagy csapadékhiány miatt. Ezek nyomai már látszanak a fákon, sok egészséges, még be nem érő gyümölcs potyog le.