Beindulhat a sportturizmus a Balatonnál (mmonline.hu)

A kávézók, éttermek teraszainak megnyitása után, a golfpályák és a vitorlás kikötők forgalma is gyorsan növekszik. Sőt, a sportruházatokat forgalmazó cégek is azt gondolják, hogy napokon belül ismét fellendül a Balaton turizmusa. A megkérdezettek mind azt állítják, hogy a vírushelyzet egyik nyertese az egészséges életmód térnyerése és a sportturizmus lehet. Ennek oka, hogy a magyarok jobban oda fognak figyelni egészségi állapotukra.

 

Király Zsolt, Magyarország egyik legismertebb vitorlázója, a tavalyi év Kékszalag győztese úgy látja, hogy a vírushelyzet normalizálódása közeledtével újabb lendületet kaphat a sportturizmus. Ennek egyik oka, hogy a kijárási korlátozások rávilágítottak arra, hogy milyen fontos szerepe van egészségünk megőrzésében a sportnak. Ebben a pár hétben még olyanok is elkezdtek azon gondolkodni, hogy mozogniuk kellene, akik eddig teljesen inaktív életet éltek. Szerinte a versenyzők és a túravitorlások mellett, a céges csapatépítő tréningek is hamarosan megjelenhetnek a Balatonon. Mint mondta, egyre több cég áll sorba ilyen tréningre. A szervezők pedig csak arra várnak, hogy a korlátozásokat feloldják. Ugyanakkor a sport iránti érdeklődés növekedése a szponzorációban is hatalmas változást fog hozni. A turisztikai és a sportszolgáltatóknak erre is fel kell készülniük.

Hasonlóan vélekedik Hoffmann Henrik, többszörös magyar bajnok, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke is. Szerinte a belföldi turizmus teljesítménye akár meg is haladhatja a múlt évekét, “aki utazhat, az idehaza keres élményeket. Mindez a sport mellett, a vendéglátásnak és a szállodaiparnak is jót tesz majd” – mondta a szakember.

A hajózás iránti kereslet növekedéséről számolt be Tóth Balázs, a balatonlellei BL Yachtclub vezetője is, a Balatoni Kör tagja.

A hajótulajdonosok a korlátozások alatt is szívesen jöttek a Balatonra, de a bérelhető hajók iránt most hirtelen megnőtt az érdeklődés. Azt gondolom, mivel ez egy kimondottan biztonságos időtöltés vírus szempontból, így mindenképpen növekedésre kell számítanunk a jövőben – mondta a szakember.

A vírushelyzet után az elsők között kezdődött meg újra az élet a magyar golfpályákon. Ez a fajta sport már csak azért is népszerű lehet majd a jövőben a szabadba vágyók között, mert egy 160 hektáros területen teljesen természetes, hogy tartani tudják egymástól a másfél méteres távolságot. – mondta Csándli Balázs, a Zala Spring Golf Resort igazgatója. Az ország egyetlen nemzetközi szintű golfpályáján található szállodában már a hétvégén is voltak vendégek. Az igazgató szerint a szabadban végezhető sporttevékenységek felértékelődnek idén nyáron, így biztosak lehetünk abban, hogy a vitorlázáshoz hasonló fellendülés várható a balatoni golfturizmus területén is.

Más szállodákban is nagy az érdeklődés.

Sokan telefonon vagy e-mailben érdeklődnek aziránt, hogy tudjuk e mikortól lehet szabadon hajózni a Balatonon. Tudjuk e a versenyek időpontját, mert ők erre az időpontra már most lefoglalnák szállásukat. A bizonytalanságok ellenére mi ezt pozitívan értékeljük. Szerintünk a vírushelyzet után gyorsan szelet kaphat a balatoni turizmus vitorlája  – mondta Varga László, a füredi Hotel Aura igazgatója.

A cikk folytatása itt elolvasható.