Behozták a somogyi gazdák mára a tavaszi lemaradást (sonline.hu)

A földek több mint kilencven százalékán elvetettek a gazdák a megyében. Berek Gábor, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke elmondta: előreláthatóan kukoricát több mint 64 ezer, napraforgót több mint 30 ezer, szóját pedig 2880 hektáron vetnek el Somogyban. Az elmúlt heti adatok alapján a kukorica kilencven, a napraforgó kilencvenhat, a szójának pedig a száz százaléka már a földben van – írja a sonline.hu.

– Behozták a gazdák a tavaszi lemaradást – hangsúlyozta Berek Gábor. – A vetésnek körülbelül két héttel később, csak április 15-én tudtak nekiállni. Február és április közepe között alig hullott eső, ezért az elején még „porba” vetettek. Ráadásul az aszály nagyon hosszú, hűvös idővel is párosult. Azt gondolom, hogy ez az időszak később hatással lesz majd a termésátlagra is – mondta a lapnak a NAK Somogy megyei elnöke. Berek Gábor hozzátette: az elmúlt hetek esőzései „megakasztották” a mezőgazdasági munkálatokat, az őszi vetéseknek azonban nagy szüksége volt a csapadékra.

Endre István, a hetesi „Vikár Béla” Termelő, Értékesítő és Szolgáltató Szövetkezet elnöke elmondta: április végére már mindent elvettek, kukoricát háromszáz, napraforgót pedig százötven hektáron. – Most a gyomirtást kellene elvégeznünk – mondta Endre István. – A csapadékos idő azonban hátráltat bennünket, bár nagyon örülünk az esőnek, hiszen jót tesz a repcének és a búzának.

Méréseink alapján múlt héten csütörtökön, pénteken és most hétfőn összesen 43 milliméter, több mint félhavi csapadék hullott Hetesen és környékén – tette hozzá a szövetkezet elnöke.

Fenik a kaszát

Udvaros Zoltán, látrányi gazda elmondta: nemcsak a vetéssel, hanem a vegyszerezéssel is végeztek már. Idén ötszáz hektáron kukoricát, négyszázon búzát, ötvenen pedig napraforgót termesztenek. Kiemelte: az elmúlt hetek csapadékos időjárása nagyon jót tett, a kaszálást azonban hátráltatja. Hozzátette: ha az időjárás engedi, akkor a következő napokban lucernát kell majd kaszálniuk a marháknak.