Befejeződött Zalalövő szennyvíztelepének felújítása: a Balatonra is jótékony hatással van (zaol.hu)

Befejeződött Zalalövő szennyvíztelepének felújítása. A közel nyolcmilliárd forintos költségvetésű, Nyugat- és dél-dunántúli szennyvíz-elvezetési és -kezelési fejlesztés nevű térségi projekt részét képező beruházás technológiafejlesztést és kapacitásbővítést is magába foglalt. Előbbi a tisztítás során keletkező szenny­víz-iszap helyben történő elsődleges kezelését tette lehetővé, utóbbinak köszönhetően pedig a jövőben akár újabb települések is csatlakozhatnak a zalalövői rendszerre – írja a zaol.hu. A beruházás révén csökkent a Zala folyó, és ezáltal a Balaton térségből érkező szennyezésének kockázata.

 

Korszerűsítették a telep kezelőépületét, belső útjait és világítását is. Az építési és technológiai munkák 2018 elején kezdődtek, s 2019-ben jórészt el is készültek, amit próbaüzem követett.

A fejlesztésről a város önkormányzata a közelmúltban egyeztetett a kivitelező Szabadics Zrt., illetve az üzemeltető Zalavíz Zrt. munkatársaival. Ennek kapcsán Gyarmati Antal polgármester elmondta: a telepen úgynevezett egyenes átfolyású, eleven­-iszapos szennyvíztisztítási tech­nológia valósult meg. A tech­nológiai fejlesztés során többek közt új tisztítórácsot, új biológiai tisztítóegységet kapott a rendszer, továbbá új iszapvonal és iszapvíztelenítő került kialakításra és üzembe helyezésre.

Emellett két új átemelő és mintegy háromszáz folyóméternyi csatornavezeték is épült a településen. Utóbbinak köszönhetően pedig tizennyolc olyan helyi ingatlan csatornahálózatra történő rákötésére nyílt lehetőség, amelyek szennyvízkezelése eddig megoldatlan volt. A polgármester azt mondja, az új vezeték kiépítésével gyakorlatilag teljessé vált a szennyvíztisztítás lehetősége a városban.

– A beruházás eredményességét mutatja: az év elején tartott lakossági fórumon az üzemeltető Zalavíz Zrt. munkatársai arról számoltak be, hogy már a próbaüzem felénél jóval az előírt határérték alattiak a kibocsátott szennyvíz paraméterei. Ezek az értékek azóta tovább javultak, ami egyben azt is jelenti, teljesült a beruházás egyik legfontosabb kitűzött célja, és a jövőben sikerül a Zala-folyó, s ezáltal a Balaton mint kiemelt turisztikai övezet szennyezését elkerülni – mondta a polgármester a zaol.hu beszámolója szerint.