Befejeződött a Veszprémi Állatkert eddigi legnagyobb fejlesztéssorozata (veol.hu)

A Modern Városok Program keretében 2,5 milliárd forintból összesen 13 fejlesztés valósult meg a Veszprémi Állatkertben. Elkészült például az új Oroszlánkifutó, az Afrika-Szavanna élményjátszótér, megépült az Operatív Központ, az új Medveház és kifutó, a nyár végén vették birtokba az Oktató- és rendezvényházat. 

A Modern Városok Program keretében befejeződött a Veszprémi Állatkert történetének legnagyobb fejlesztéssorozata, amelynek projektzáróját szerdán tartották. Az ünnepségen részt vett Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos is, aki köszöntőjében elmondta, hogy saját gyerekkori élményei után nagyon jó volt látnia a gyermekei örömét, amikor a nyáron ellátogatott velük a megújult Veszprémi Állatkertbe – tudósít a veol.hu.

A kormánybiztos a Modern Városok Program keretében a megyeszékhelyen megvalósuló beruházásokról megjegyezte, nemcsak hogy komplex, hanem nagyon összehangolt, jól átgondolt, tudatosan felépített, több mint 100 milliárdos fejlesztéssorozatról van szó, amelynek 96-97 százaléka hazai forrásból valósul meg. Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szólt arról is, hogy az egyes projektelemek megvalósítása nagyon jó ütemben halad, és a források egyharmadát felhasználták már.

Ovádi Péter szerint a Modern Városok Program jó úton halad, hiszen lezárhatták az egyik legfontosabb projektet, amelyhez kellett a Veszprémi Állatkert felkészült kollektívája is, amely biztosította, hogy a 13 projektelem elkészüljön.

“Nagyon büszke vagyok arra, hogy Veszprém legnagyobb turisztikai attrakciója minden évben megújul és ide vonzza a látogatókat. A Modern Városok Program kiemelt része volt, hogy ne csak a város fejlődjön általa, hanem a térség és az ország is. Úgy gondolom, hogy az állatkerti fejlesztés mindháromnak megfelel”

– fogalmazott az országgyűlési képviselő, aki örömmel emelte ki azt is, hogy a tervezési időszakból átléptek a beruházás időszakába olyan látványos projektek esetében, mint az uszoda vagy az új tornászgyakorló, ami megmutatja, hogy mennyire jó ez a program.

Porga Gyula büszkének és szerencsésnek vallotta magát, amiért polgármesterként részese lehet ennek a városmegújító programnak. Meggyőződése szerint Veszprém élt a lehetőségekkel, és jól kihasználta azokat, amelyeket a magyar kormány biztosított számára. Kiemelte azt is, hogy ami az állatkertben történt, az egyfajta esszenciája annak, amit a városban hajtanak végre. Az állatkert igazodott a 21. századi kihívásokhoz, és a látogatói igényeknek megfelelően újult meg. Ezt a mintát követi nagyban a város is, amely folyamatosan változik, alakul. A Modern Városok Program során azokat az igényeket vették elő, amelyekre a közösségnek szüksége van. Kiemelte azt is, hogy ezekben a nehéz időkben nemcsak a kormány, hanem az önkormányzatok feladata is, hogy a beruházások mielőbbi elindításával lehetőséget biztosítsanak a helyi vállalkozásoknak.

Török László igazgató arról beszélt, hogy a legnagyobb és legjelentősebb fejlesztést tudták megvalósítani az állatkert alapítása óta. Az állatok életkörülményeinek javítása és a turisztikai attrakciók létesítése mellett európai szintű infrastrukturális fejlesztések is történtek.

A rendezvényen elhangzott még, hogy bár ez a projekt most lezárult, az állatkert-igazgató fiókjában sok megvalósításra váró fejlesztési ötlet lapul még.