Befagyhat a Balaton, marad a hideg

Igazán téliesre fordult az idő, aminek köszönhetően lassan megindul a Balaton jegesedése. Még kérdéses, hogy a téli sportoláshoz mikor lesz elég vastag és lesz-e elég jó minőségű a jég a szél és a havazások miatt – derült ki a Balaton meteorológusának tájékoztatásából.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a hirbalaton.hu megkeresésére elmondta, a Balaton vízének hőmérséklete már jelenleg is fagypont körül mozog, a szél okozta hullámzás miatt nem indult még el a jegesedés. Ilyenkor, ha megáll a szél, nagyon rövid idő alatt elindul a jégképződés. Erre már péntekről szombatra virradóan lesz esély.

Szombat délután azonban újabb hidegfront érkezik a térségbe, viharos szelet hozva vasárnapra. Ez minden bizonnyal összetöri az addig képződött jeget.

Hétfőtől szélcsendesebb időszak következik, ami kedvezni fog a jégképződésnek, vagyis a Balaton vízének igazi befagyása jövő hét elején kezdődik, és az előrejelzések szerint egész héten tarthat. Közben havazásra is lehet majd számítani. Ha marad a hideg idő, a jegesedés folytatódik.

Arról még korai beszélni, hogy a téli sportoláshoz kellő vastagságú és minőségű jégtakaró alakul-e ki a Balatonon – fogalmazott a meteorológus.