Tapolcai-tavasbarlang: evezni a föld alatt (travelo.hu)

Sokan vannak, aki eveztek a Balaton vízén, de vajon próbálták-e már egy földalatti tóban? Vajon él-e még a “bakonysárkány? A travelo.hu barlangokkal és tavakkal foglalkozó sorozatának a Tapolcai-tavasbarlanggal foglalkozó részében megkapja a választ. A sorozat további részei a tapolcai vízimalom környékét, az Afrika múzeumot és az edericsi Csodabogyós barlangot mutatják be, nyitvatartási időket és belépő-árakat is közölve.)

Fotó: Csudai Sándor

A Tapolcai-medence akkor is remek választás, ha a Balaton mellett nyaralunk, csak éppen elromlik az idő. Maga Tapolca ritka szerencsés fekvésű kisváros: horizontját a jól ismert tanúhegyek tagolják, és alatta húzódik országunk negyedik legnagyobb barlangrendszere. Fő látványossága a tavasbarlang és a benne található csónakázótó, mely az utóbbi években vált felkapottá. Abban az időben ugyanis, amikor a környéken bauxitbányászat folyt, a vízszint süllyedése miatt a mostani csónakázótó helyén sétálgatni és barlangászni lehetett.

A Tapolcai-tavasbarlang egy mészkőbarlang, amelyet 1903-ban egy kútásás közben fedeztek fel. 1903-ban kutat furatott a helyi pékmester háza udvarán, ekkor bukkantak az üregekre; először egy kacsát engedtek le a kútba, amely a legenda szerint a Malom-tónál bukkant a felszínre. Egy évtizeddel később nyitották meg a látogatók előtt, Magyarország első villanyvilágítással ellátott, és idegenforgalmi célokra is használt barlangjaként.

Akkor is érdemes újra idelátogatni, ha már jártak itt korábban, hiszen egy tíztermes látogatóközponttal és internetes jegyfoglalási rendszerrel bővült a hely, amely elősegítette a hosszú várakozás megszűnését.

Először egy földtörténeti és geológiai tárlatot nézhetnek végig, ami sokkal izgalmasabb, mint ahogy hangzik. Mi például alig bírtunk elszakadni a régió egykori őslényeit bemutató teremtől. Tudta, hogy ahol ön most sétálgat és túrázgat, a felső kréta korban pl. a „bakonysárkány” nevű ősgyík repkedett, szárnyainak fesztávolsága pedig elérte a 4 métert is?

A város alatt húzódó kiterjedt barlangrendszerrel, a karszt kialakulásának folyamatával és a meseszép, légvonalban néhány száz méterre található Berger Károly-barlang 2010-es felfedezésének történetével is megismerkedhetnek. A 3D-s mozi betekintést enged a csak kutatók által látogatható barlang világába, a gyerekek pedig egy „kúszóbarlangban” próbálhatják ki, milyen lehet barlangásznak lenni.

A barlang termeit – Lóczy és Batsányi-terem – felkészült idegenvezetőkkel járhatják be, akik nemcsak a felfedezés történetét mesélik el, hanem bizarr, víz alakította formákra is felhívják a figyelmet.

A legizgalmasabb rész, a csónakázás saját felelősségre történik, de nem kell hozzá evezős múlt, az út nagy részén kézzel is irányíthatnak. A barlangba lejutva a látogatót beosztják egy fémladikba, és felszerelik összesen egy darab evezővel, amivel kenuszerűen evickélhet az elképzelhetetlenül tiszta vízben. Eltévedni nem fog, mert a barlangrendszerben csak egy irányba lehet haladni.

Rögtön az első balkanyarnál villan majd a vaku, s az elkészült képet a kijáratnál lehet megvásárolni. Az út hamarosan annyira összeszűkül, és a mennyezet is annyira leereszkedik, hogy felnőttek nyakbehúzva közlekednek, miközben a gyerekek viháncolását hallgatjuk. Ha nincsenek sokan, érdemes elidőzni egy kicsit a legnagyobb, legszebb teremben, gyönyörködni a kristálytiszta vízben és élvezni a csendet.

Ha visszaérnek a kiindulópontra, a lépcsősorhoz visszavezető barlangi üregből jobbra több kisebb üreg is nyílik – ahol a minik kedvükre bújócskázhatnak -, balra pedig egyetlen nyílást találunk. Itt világosabb van, mint másutt, mert ez az a vájat, amelyen keresztül kútfúrás közben a barlangot megtalálták.

Fotó: Csudai Sándor

Ha biztosra akarnak menni, foglaljanak előre az interneten jegyet és időpontot – amikor sok a turistacsoport, előfordulhat, hogy a helyszínen már nem tudnak aznapra belépőt adni.

Nyitvatartási idő:
március 1 – június 30. között: 9.30-17.00 óráig
július 1 – augusztus 31. között: 9.00-20.00 óráig
szeptember 1 – október 31. között: 9.30-17.00 óráig
november 1- február 28. között: 9.00-16.30 óráig

Jegyár: felnőtt jegy 2000 Ft, gyerek jegy (3-14 éves): 1500 Ft, családi jegy: 5500 Ft