Balesetveszélyes fákat vágnak ki Siófokon (siofok.hu)

 

222 Balaton-parti fáról mondta ki a szakértő, hogy balesetveszély miatt ki kell vágni; ezek a munkálatok zajlanak hetek óta a Balaton-parti Kft. fenntartásában lévő területeken – tájékoztatott a siofok.hu a polgármester facebook posztja alapján.

Dr. Lengyel Róbert arról is ír a posztjában: az önkormányzati kft. ügyvezetője néhány hónappal ezelőtt fakatasztert készíttetett és okleveles erődmérnök, favizsgáló és faápoló szakmérnök bevonásával az összes parti fa egyedenkénti vizsgálatát rendelte meg.

A cél az volt, hogy szakértő mondja ki, mely fák azok, amelyek állapotuk alapján a testi épséget és/vagy vagyoni értéket veszélyeztethetnek, például egy, az utóbbi években gyakorta előforduló vihar következtében. Magyarul kidőlhetnek, illetve azokról ágak szakadhatnak le.

Összesen 1527 fát vizsgált meg, s 222-ről mondta ki egyértelműen a szakértő, hogy a balesetek megelőzése érdekében ki kell vágni. Természetesen – tette hozzá a polgármester – pótolják a fákat, és persze idő, mire újra komolyabb árnyékot adnak majd az újak, de nem vállalható kockázat az, hogy ilyen szakértői vélemény után megvárják, hogy bárkinek, bárminek is baja essék.