Balesetveszély miatt vágták ki a Balatoni Bringakörút melletti fákat (Zalai Hírlap)

Április végén jelent meg Keszthely honlapján az a jegyzői hirdetmény, mely felhívta a figyelmet, hogy május 4. és 8. között lezárják a balatoni kerékpárút Déli szabadstrandtól Fenékpuszta felé vezető szakaszát balesetveszélyes fák kivágása miatt. Ezt a biztonságos közlekedés érdekében a Veszprém Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdészeti Osztálya rendelte el, kötelezve Keszthely önkormányzatát, a Pannon Egyetemet és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-t a munkák elvégzésére. A munkát egy vállalkozás végezte a Magyar Közút Zala Megyei Igazgatósága közútkezelői hozzájárulásával.

Élénk tiltakozást és megdöbbenést váltott ki a bringások és a természetvédők körében, hogy a kerékpárút Keszthely – Fenékpuszta szakaszán mindkét oldalon több méter szélességben kivágták a fákat.

A keszthelyi önkormányzat részéről a Zalai Hírlap megkeresésére Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő, természetvédelmi mérnök elmondta: a március 6-i határozat tartalmazta, hogy hatóság soron kívül kötelezte az önkormányzatot és a másik két tulajdonost az ott lévő veszélyes fák kivágására, kötelezően megjelölt határidővel. Ez április végéig szólt, melyet később május végéig meghosszabbítottak. Ha a kötelezettségét nem látja el az önkormányzat, akkor eljárási bírságot kell fizetni, ez akár egymillió forint is lehet. Hozzátette, hogy a területen álló nemes nyárfák mind beteg, túltartott, balesetveszélyes egyedek voltak, s nem egy esetben ágak is letörtek, sokszor az útra. A sáv teljes megtisztítására, a cserjék kiirtására azért volt szükség, hogy a kivágott fákat el lehessen szállítani. Sokan természetkárosítást említenek, jelezve, hogy a madarak költési időszaka van. Ezzel kapcsolatban Sáringer-Kenyeres Marcell hangsúlyozta, hogy a határidő szabott volt, az önkormányzat pedig korábban nem kapott értesítést, hogy már megtörtént a fák állapotának felmérése.

Az arra járók körében megdöbbentést váltott ki a látvány: sokak kedvelték a bokros, fás szakaszt, hiszen – főleg a nyári kánikulában – igazi enyhülést adó, árnyas út volt. Mind a helyszínen, mind a közösségi oldalon kerékpáros csoportokban többen arról beszéltek, írtak, hogy szerintük a közeli, hamarosan nyíló kutyás strandhoz készítenek elő parkolóhelyeket.

“Nagyon megdöbbentett, hogy vannak, akik azt feltételezték, hogy mi állunk az ügy mögött, holott nem is tudtunk a fakivágás tervéről. Az előttünk lévő terület nem is tartozik hozzánk. Nekünk van egy körbekerített területünk, aminek az üzemeltetésére van szerződésünk, a külső résszel kapcsolatos tervekre nincsen rálátásunk” – mondta a Zalai Hírlapnak Sziládi-Kovács Tibor, a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert vezetője.

Sáringer-Kenyeres Marcell pedig arról is tájékoztatta a Zalai Hírlapot, hogy az önkormányzat gondoskodni fog a terület rehabilitációjáról.