Balatontól Budapestig jól fogynak a lakások (forbes.hu)

Jó évet zárt az ingatlanpiac, derült ki a Duna House és az OTP Ingatlanpont (OTP IP) friss helyzetelemzéseiből. Balatonszerte még azok a helyek is népszerűek lettek, amiket korábban kerültek a befektetők, az árak meredek emelkedése ellenére pedig nagyságrendileg annyi ingatlan-adásvételt bonyolítottak le Magyarországon tavaly, amennyit 2017-ben.

A 2018-as év ingatlaneladásai nagyjából fedik a 2017-es esztendő adatait. Mindkét évben december volt az egyetlen olyan hónap, amikor 10 ezer alatt maradt az értékesített ingatlanok számra, a tavalyi év utolsó hónapjában 9721 adásvétel történt, legalábbis a Duna House becslése szerint. Az ingatlanközvetítő cég közleményéből az is kiderült, hogy 152 803 ingatlan-adásvétellel kalkuláltak 2018-ra, ami nagyságrendileg összecseng a 2017-es adatokkal.

 

Jelentősen nőttek az ingatlanárak

Igen ám, de ez alatt az egy év alatt jelentősen nőttek az ingatlanárak, az emelkedés pedig idén is folytatódni fog – igaz, az Ingatlan.com elemzői szerint csökkenő ütemben, mint korábban.

Bár eddig elsősorban a főváros és a megyeszékhelyek voltak népszerűek a lakásvásárlók körében, az OTP jelentése szerint tavaly a Balaton környéke is elkezdett feljönni. Egyre többen vesznek lakást, házat Siófok környékén, és bár a legtöbben befektetést látnak a meredeken emelkedő árak miatt egyre többet érő ingatlanokban, az életvitelszerűen odaköltözők aránya is növekszik. Ez utóbbi jelenség egybevág azzal a trenddel, hogy egyre több budapesti lakos költözik a városon kívülre, egyre csak tágítva azt a rádiuszt, amin belül a kereslet miatt egyre csak emelkednek az árak.

Sokan távmunkát végezve engedhetik meg maguknak a költözést, mert ezekben a régiókban nincs annyi jól fizető állás, mint Budapesten. Persze az ingázás is megoldható, az autópályáknak hála másfél óra alatt el lehet jutni a fővárosba.

 

Csopak, Lelle, Tihany és Füred a legnépszerűbbek 

Mivel a Balaton partján 43 különböző település található, az árak nagy szórást mutatnak, az OTP 150 és 500 ezer forint közötti négyzetméterárakról ír, de hozzáteszik, hogy a Siófok-Szabadi-Sóstó tengelyen már 1 millió forint feletti összeget is elkérnek az eladók egy négyzetméterért. Ezt a hullámot építkezésekkel lovagolja meg az ingatlanszektor: a környék legtöbb építési engedélyét, szám szerint 363-at is ezen a területen adták ki. A Balaton körül összesen 1500 építési engedélyt adtak ki.

 

A legdrágább helyek persze nem egyenlők a legnépszerűbbekkel. Utóbbi címre Csopak, Lelle, Tihany és Füred esélyesek, ezeken a helyeken budapesti árakat találunk, azaz 4-500 ezer forintos négyzetméterárakkal számolhatunk. A drágulásra egyébként jó példa a fonyódi járás 40 százalékos átlagos áremelkedése- írja a forbes.hu.