Balatonlellei üzleteket átverő csalót kaptak el: tízezrekért törölgetett port

Egy 38 éves debreceni férfi 2019. július 15-e és 19-e között több balatonlellei üzletet is felkeresett, magát tűzoltókészülék-hitelesítőnek kiadva. A csaló szakértelmet imitálva, a porral oltókat alaposan áttörölgette, a gondos műveletért pedig több tízezer forintot kért el, melynek átvételét hamis számlával igazolta – számolt be a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. Várják más károsultak jelentkezését az ország más pontjairól is.

A fonyódi rendőrök N. Károlyt 2019. július 22-én Balatonlellén fogták el, majd előállították a Fonyódi Rendőrkapitányságra. A nyomozók a férfit gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették, és indítványozták a letartóztatását. Az eljárás során felmerült, hogy a gyanúsított az ország különböző pontjain is követett el hasonló bűncselekményeket, így a Fonyódi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya várja mindazon személyek jelentkezését, akiket az elmúlt időszakban hasonló módon megkárosítottak.

“Kérjük, hogy aki maga is a bűncselekmény áldozatává vált, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban további információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Fonyódi Rendőrkapitányságon (8640 Fonyód, Vitorlás utca 2.), vagy hívja a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-82-502-700-as telefonszámon, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöldszámán, továbbá a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén” – szól a rendőrség felhívása.

N. Károllyal szemben csalás és hamis magánokirat felhasználása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai a trükkös csalások megelőzésére:

“A trükkös csalók és tolvajok időről-időre visszatérnek Somogyba, és új történettel, vagy új átveréssel próbálják áldozataikat megtéveszteni. Legyen Ön is bizalmatlan az idegenekkel szemben!

Amennyiben ismeretlen személyek magukat szolgáltató vagy valamely hivatal munkatársának kiadva szeretnének bejutni az Ön ingatlanába, úgy kérjen fényképes igazolványt tőlük. Az adatokat olvassa el, szükség esetén ellenőrizze azok valódiságát.

Amennyiben elengedhetetlen, hogy idegeneket engedjen be a lakásába, házába, ne legyen egyedül, hívjon át szomszédot, ismerőst, közeli hozzátartozót. Ne hagyja egyedül, vagy felügyelet nélkül otthonában az ismeretleneket még rövid időre sem.

Sem a szolgáltatók, sem a hivatalok munkatársai nem kézbesítenek túlfizetésből adódó készpénzt, ilyen esetekben a többlet a következő esedékes számlákon kerül jóváírásra, illetve postai úton, vagy átutaláson kerül kifizetésre a különbözet.

A hivatalok alkalmazottjai sosem kérnek, és nem vesznek át készpénzt, vagy értéktárgyat az ügyfelektől! Megőrző, értékmentő szolgáltatást nem végeznek.

Amennyiben a házalók valamilyen szolgáltatást (felújítást, javítást, stb.) kínálnak Önnek, és szándékában áll azt igénybe venni, a szolgáltatás megrendelésekor ne adjon előleget. A szolgáltatás díját annak elvégzése után fizesse meg.

Amennyiben csalás áldozatává vált, haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen!”