Balatoni várost is listáztak a világ 10 legjobb vízparti települése között (velvet.hu)

Befektetési szempontból rangsorolta a a világ tavainak környékén elhelyezkedő településeket a gazdasági-technológiai tematikára építő Uswitch nevű portál. Egy balatoni település a top10-be került – írja a velvet.hu.

Talán ez az első lista, amelyen nem turisztikai, hanem gazdasági nézőpontból szerepel a magyar tenger. A rangsort készítők ugyanis elsődleges szempontból azt vizsgálták, hogy az adott vízparti helyeken mennyire érdemes ingatlant vásárolni, befektetni.

Nézték a napos órák számát, a földfelszín és a víz átlagos középhőmérsékletét, az éttermek számát és a zöldövezet mértékét.Ezeknek a tényezőknek az értékelésére egy 100 pontos rendszert dolgoztak ki. A lista legjobbjai leginkább olasz települések lettek. Az első helyezett Bolsena-tó például 88.89 pontot kapott.

  1. Bolsena-tó, Olaszország
  2. Sainte-Croix-du-Verdon, Franciaország
  3. Limone sul Garda, Olaszország
  4. Castiglione del Lago, Olaszország
  5. Fertőmeggyes (Mörbisch am See), Ausztria

Említették továbbá a hetedik helyen elhelyezkedő svájci Morcote városát a Luganói-tó mentén, a francia Marignane-t a Berre-tónál, valamint a tizenhetedik helyen elhelyezkedő észt Mustvee üdülővárost.

Keszthely a rangos 9. helyét foglalta el. A listán kiemelték, hogy a magyar tenger a második legmelegebb a felsorakoztatott összes tó közül a nyáron akár 26 Celsius-fokot is meghaladó hőmérsékletével.