Balatoni Turizmus Szövetség: felértékelődött a hazai turizmus szerepe

Tovább nőtt a vendégforgalom, bővült a fejlesztések, programok száma és a vizes vb-nek köszönhetően sosem látott figyelem irányult a Balatonra ezen a nyáron – hangzott el a Balatoni Turizmus Szövetség szombati sajtótájékoztatóján, amelyet egy hajón tartottak a Balaton közepén.

Hoffmann Henrik, a BTSZ elnöke elmondta, hogy a kiemelt üdülőkörzet – melyhez már Veszprém és Sümeg is hozzátartozik – egységes turisztikai célpontnak számít a turizmusfejlesztési törvényben, a korábbinál több élményt kínálva a térség látogatóinak. A szervezet vezetője hozzátette, hogy míg néhány éve a családok mintegy fele engedhette meg magának, hogy egy hetet eltöltsön a Balatonnál, addig az idei felmérések alapján ez az arány 65 százalékra nőtt. Ez feltehetően a reálbérek növekedésének tudható be. Történelminek nevezte azt a 370 milliárd forintos balatoni fejlesztési csomagot, amelynek pályázataira folyamatosan lehet jelentkezni.

Mint mondta, a balatoni program is mutatja, hogy mostanra felértékelődött a hazai turizmus szerepe, ami jelentős mértékben, mintegy 10 százalékkal járul hozzá a GDP-hez.

A KSH szeptemberi adatairól szólva elmondta, hogy az év első 7 hónapjában a hazai kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek 15,3 százalékát és a vendégéjszakák csaknem 20 százalékát regisztrálták a Balaton-régióban. Ez jelentős növekedés az előző időszakhoz képest, 1 millió 17 ezer vendéget és 3 millió 252 ezer vendégéjszakát jelent.

A korábbi év hasonló időszakához képest 9,9 százalékkal nőtt a külföldi vendégek, 10,5 százalékkal a külföldi vendégéjszakák száma, ez áttörésnek számít a korábbi évekhez képest.

Hoffmann Henrik szerint a turisztikai vonzerő szempontjából fontos az is, hogy a Global Peace Index szerint Magyarország jelenleg a 15. legbiztonságosabb térség a világon.

Említést tett arról is, hogy míg Hévíz, Balatonfüred, de leginkább Keszthely kereskedelmi szálláshelyein jelentősen nőtt a vendégforgalom a KSH adatai szerint, addig Siófokon 9,4 százalékos elmaradást mutatnak a statisztikák a tavalyi adatokhoz képest. Igaz, a város idegenforgalmi adóbevételei alapján, a magánszálláshelyek forgalmának emelkedésével összességében Siófokon is nőtt a vendégforgalom, de Siófok vezetésének többet, szervezettebben kell tenni a turizmusért.

Fekete Tamás, a Nyitott Balaton koordinátora a szeptember 22. és október 15. között zajló őszi akcióról elmondta, hogy ebben az időszakban 113 eseményt szerveznek a Balaton körül. Az akcióhoz 158 szálláshely, 125 vendéglátóhely csatlakozott, ami a tavalyihoz hasonló szám, de idén a korábbinál rugalmasabb és szélesebb kínálattal várják a vendégeket a programban résztvevők. Az alapvető cél továbbra is annak láttatása, hogy a Balaton Régió nemcsak a nyári, strandolásra alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt, hanem ősszel is olyan kínálatot tud biztosítani, amiért érdemes ideutazni.

Az őszi akció középpontjában leginkább a balatoni borok, ételek és az aktív programok állnak. Számos borospince ingyenes borkóstolót is tart azoknak, akik a Nyitott Balaton oldaláról letöltik az akcióhoz kapcsolódó kuponlapot.

A Balaton több pontján a természetért rajongóknak vezetett kerékpáros- és gyalogtúrákat szerveznek, amit összekötöttek egy 102 pecsételő pontból álló tókerülő élménytúrával, aminek teljesítői belépőjegyeket, borcsomagot és ajándékutalványokat nyerhetnek. A túra különlegessége, hogy elektronikusan QR kódok beolvasásával is teljesíthető. Továbbá kicsiknek és nagyoknak lehetőségük nyílik kovácsműhely látogatásra, golfozásra vagy hőlégballonos utazásra is. A különböző kézműves foglalkozásokat, játszóházakat, állatparkokat, tökös programokat, a színes múzeumi tárlatokat nemcsak gyerekeknek ajánlják.

A számos kedvezményről és a programokról a Nyitott Balaton weboldalán található részletes információ.