Balatoni témával ünnepel az Összkép (Infostart / InfoRádió)

Hároméves az Összkép. A HÉTFA Kutatóintézet magazinja történetekkel és elemzésekkel mutatja be a mindennapok rutinja mögötti izgalmas okokat és következményeket. A születésnap alkalmából most kerekasztal-beszélgetést rendeznek a Balatonról.

„Három éve indultunk, hetente egy elemzést közlünk, olyan témákkal próbálunk foglalkozni, amik a mindennapi életet határozzák meg, a társadalom és a gazdaság mélyebb összefüggéseire mutatnak rá”– mondta InfoRádiónak Szepesi Balázs, az Összkép magazin főszerkesztője. Hozzátette: próbálnak higgadt, elemző hangon megszólalni Magyarországon, bár – úgy látják – ehhez több bátorság kell, mint más hangnemhez.

„Nagyon lelkes a fogadtatás az értelmiségi körökben, olyan emberek olvassák lelkesen a cikkeinket, akik valószínűleg egymással nem is nagyon tudnának vitatkozni” – fogalmazott a főszerkesztő, aki szerint azért hiánypótló az Összkép, mert lehetővé teszi, hogy magukról a jelenségekről vitázhassanak és rántsák le a „szokásos, mindennapos tapaszokat”.

Munkájuk során a HÉTFA Kutatóintézet tudását és elemző apparátusát veszik igénybe, a cikkírók elsősorban elemzők, és nem újságírók – árulta el Szepesi Balázs. „Nekünk inkább az volt a nehéz, hogy azt tanuljuk meg, hogy hogyan tudunk olvasmányosan, színesen írni a mindennapi dolgokról” – emelte ki. A főszerkesztő szerint nagyon komoly intellektuális bátorságra van szükség ahhoz, hogy bizonyos témákról olyan véleményt mondjanak, mely eltér a hétköznapi gondolkodástól.

A magazin indulásakor készítettek egy sorozatot 25 éve címmel, mely arra kereste a választ, hogy jobban élünk-e, mint rendszerváltás előtt. Az eredmény szerint sokkal jobban élünk, mint a ’80-as években, de ez már mindenkinek kevés. Nagy visszhangot kapott az az elemzésük, mely azt a kérdést boncolgatta, hogy a magyar munkavállalók miért keresnek negyedannyit, mint a németek. Rámutattak, hogy nem csak termelékenységi különbségről van szó, hanem arról is, hogy a magyar gazdasági szereplők érdekérvényesítő képessége gyengébb mint a németeknél. A mohácsi vereségről másképpen című írásukkal pedig azt bizonyították, hogy nem a gyenge kezű Jagellók és a magyar államháztartás összeomlása okozta a tragédiát.

„A Balaton mindenkié”

– indokolta a születésnapi témaválasztást Szepesi Balázs. Mégsem tudjuk, hogy is működik, kik élnek ott, milyen konfliktusok jellemzik, mi a története hazánk legnagyobb tavának. „A Balaton példája az, amin keresztül az Összkép jól meg tudja mutatni, hogy nem csak a felszín az érdekes, hanem az is, ami mélyebben a vízben bújik meg” – fogalmazott a főszerkesztő.