Balatoni települések is csatlakoztak a Európai Madármegfigyelő Napokhoz

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényre október 5-6-én kerül sor. A Balaton északi és déli partján több település is csatlakozott a rendezvényhez. 

Az Európai Madármegfigyelő Napok  egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat lehet megszólítani és kicsábítani a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.

Az akció egyben verseny is az európai államok között.  A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Az egyesület a rendezvényen begyűjtött megfigyelési adatokat 2017 óta egy online felületen várja, mely ezen a linken  érhető el. A Magyar Madártani Egyesület honlapján közzétett felhívás szerint a felület használata egyszerű, csak a szokásos adatokat kell kitölteni, végül a “Küldés” gombra kattintani. A felület okostelefonon is tökéletesen működik, akár terepen is kitölthető, körülbelül egy percet vesz igénybe.

Az idei Európai Madármegfigyelő Napokhoz több Balaton parti település is csatlakozott. Október 5-én szombaton Badacsonytördemicről és Balatonlelléről is indul egy madárfigyeléssel egybekötött túra, Siófokon pedig madárgyűrűzést is láthatnak az érdeklődők. Október 6-án vasárnap Balatonfűzfőről Tobruk Strand előtti parkolóból indulhatnak madárfigyelésre az érdeklődők.

További részletek, és a túrákhoz tartozó elérhetőségek a Magyar Madártani Egyesület honlapján érhetőek el.