Balatoni Szövetség: szabályozni kell az éjszakai zenélést

A Balatoni Szövetség (BSz) elnöksége nem találja szerencsésnek, hogy törvény rendelkezzen a zenés balatoni rendezvények zajhatásainak határairól, de szükségesnek tartja ezek helyi rendeletekben való szabályozását, amihez ajánlást dolgoz ki a következő hónapokban – számolt be Balassa Balázs a BSz elnöke a hirbalaton.hu-nak.

 

A BSZ közelmúltban történt balatonmáriafürdői elnökségi ülésén téma volt, hogy a nyári zenés rendezvényeknél komoly problémává vált az éjfél utáni zajhatás, ezért mindenképpen foglalkozni kell a kérdéssel. A BSz a tél folyamán készíteni kíván térségi szinten egy ajánlást az önkormányzatok számára arról, miként szabályozzák a rendezvények zajhatásait a helyi rendeleteikben.

A szövetség elnöke beszámolt arról is, hogy az elnökségi ülésen Porga Gyula, Veszprém polgármestere tájékoztatót tartott Veszprém város az Európa Kulturális Fővárosa projekt előkészítő munkáiról. „A Balatoni Szövetség elnöksége a továbbiakban is támogatásáról biztosította a szervező bizottságot és egyértelműen örömtelinek tartja, hogy nem csak lokális rendezvényben gondolkodnak, hanem az egész Balaton régiót partnerként kezelik és bevonják a programokba”- fogalmazott Balassa Balázs.

A Kerékpáros Magyarország Szövetség képviseletében Harangvölgyi András alelnök tájékoztatta a BSz vezetését a kiemelt üdülőkörzetben tervezett kerékpáros fejlesztések helyzetéről, illetve az ezzel kapcsolatos problémákról.

– Az elnökség fontosnak tartja, hogy térségi és települési szinten is folyjanak tárgyalások az útvonalakról, hogy a legjobb nyomvonalon és minőségben készüljenek el a fejlesztések – mondta  a BSz elnöke.

Arra a kérdésre, hogy a fejlesztési tervek megvalósítására elegendőnek találják-e a rendelkezésre álló forrásokat, az elnökség egyértelmű „nem”-mel válaszolt. Emiatt a BSz vezetése fontosnak tartja, hogy a fejlesztési tervekben különválasszák a kerékpárutakat és a kerékpározásra kijelölt vegyes használatú utakat. A megfogalmazott javaslat szerint a kerékpárút építésére, korszerűsítésére kellene az erre nevesített forrásokat felhasználni, míg a vegyes használatú utak fenntartói, tulajdonosai számára külön forrás álljon rendelkezésre a szükséges felújítási, építési munkák elvégzésére.

Az elnökség véleményezte a Nemzeti Turisztikai Stratégia egyeztetési anyagát és az erről készült feljegyzést elküldték a stratégiát készítőknek.