Balatoni szervezésben tanácskoztak a világ tavairól (veol.hu)

A világ élő tavairól tanácskoztak a résztvevők egy 24 órás, online konferencián, amit a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. szervezett a közelmúltban, a nemzetközi Living Lakes Network, illetve az Élő Tavak Hálózatában (ÉTH) részt vevő tavak közreműködésével.

A konferencia mellett szólt, hogy a tavas térségek különösen összetett természeti-gazdasági és kulturális egységek, amelyekre sajátos fejlesztési igények jellemzőek – áll a veol.hu összefoglalójában.

A Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség évek óta kiemelt feladatának tekinti, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét hazai és nemzetközi szinten a tavak természeti, gazdasági és társadalmi jelentőségére, a térségek integrált fejlesztésére. A 24 órás online konferencián megmutatták a világon található tavak sokszínűségét, változatosságát, felhívták a figyelmet a jelentőségükre, fenntartható kezelésükre. Bemutatták egyebek mellett a tavak és környezetük jellegzetességeit, illetve a kihívásokat.

A rendezvényen öt kontinensről, többek között a Fülöp-szigetek, Kambodzsa, Srí Lanka, India, Mexikó, Kolumbia, Kanada, Afrika, Ausztrália és több európai ország területén levő tavakról beszéltek az illetékesek, így a Balatonról is.

A Balaton számos nemzetközi együttműködés mellett tagja az ÉTH-nak, amit egy németországi természetvédelmi alapítvány, a Global Nature Fund irányít. A hálózat tagjainak célja a tavak, vizes élőhelyek, édesvizek és vízgyűjtő területek megóvása, helyreállítása.