Balatoni ritkaság is versenyez a 2021-es év hala címért (nlc.hu)

A Magyar Haltani Társaság a 2021-es évre is meghirdeti az év hala versenyt, hogy népszerűsítse az őshonos halainkat. Ezúttal is három halfaj javasoltak a címre: szavazással fog eldőlni, hogy az angolna, a jászkeszeg vagy a fürge cselle lesz-e az év hala.

 

Az angolna alakját és mozgását tekintve is kígyószerű, a méteres hosszt is elérő, különleges halunk. Annak ellenére őshonos, hogy a Sargasso-tengerben ívik, mert eredetileg természetes úton jutott vizeinkbe. Amióta a telepítése megszűnt, ritkán kerül elő, és Európa más tájain is megfogyatkozott.

A fürge cselle kicsiny halunk, maximum 8-10 centisre nő meg. Eurázsiai elterjedésű faj, mely főként a hegy- és dombvidéki patakokban él, de ott sem általános. A férgektől a vízbe hulló rovarokon át az algákig és a növényi részekig, magvakig mindent elfogyaszt, ezért még a nagyon kis vízhozamú, igen szerény táplálékkínálatú vízfolyásokban is képes fennmaradni. A környezeti változásokra azonban érzékeny, állományai visszaszorulóban vannak, ezért védett.

A jászkeszeg ezüstös pikkelyű, rendszerint vöröses alsó úszókkal díszelgő, áramláskedvelő faj, főként a kisebb-nagyobb folyók alföldi és dombvidéki szakaszait kedveli. Ennek köszönhetően a jelentősebb vízfolyásokban és csatornákban az ország egész területén számítani lehet rá, ahogy a gyakran átkeveredő, felfrissülő tavakban is, mint amilyen a Tisza-tó, a Balatonban azonban ritkaság. Főként kisebb gerinctelen állatokkal táplálkozik, s nem ritkák a 30 centit meghaladó példányai. Húsa szálkás, de sütve és főzve egyaránt ízletes.

A cikk folytatása itt elolvasható.