Balatoni polgármesterek: törvényt sért, aki nyaralót vesz a CSOK-ból (sonline.hu)

Felmerülhet a gyanú, hogy néhányan lakás helyett nyaralókat vesznek vagy újítanak fel a csokból, s bár a jelenség tömegesen nem terjedt el a Balaton déli partján, de vannak erre utaló jelek. A falusi csok az ország 2486 településen vehető igénybe, ahol ötezernél kevesebben laknak. A leginkább keresett helyek között ott a Balaton-part: az ingatlan.com összesítése szerint Fonyódon kétezernél, Balatonfenyvesen ezernél is többen érdeklődtek már az eladó ingatlanok csokos felhasználása iránt, de Balatonberénynek és Balatonszárszónak is jutott 680, illetve 614 érdeklődés.

Minden település saját rendezési tervi szabályozásának függvénye, hogy hol található üdülőövezete – mondta el a sonline.hu-nak Lombár Gábor. Balatonfenyves polgármestere kifejtette:  neki nincs információja arról, hogy csokos támogatást egyesek nyaralókra fordítanák, de szerinte minden elhanyagolt, régi épület felújítása javítja a településképet, Balatonfenyvesen pedig akad néhány ilyen rosszabb állapotú nyaraló.

A csok a fiatal párok, a kisgyermekes szülők lakáshoz jutását szolgálja – szögezte le Horváth László, Balatonberény polgármestere. Nyaralóingatlanokra hivatalosan a csokot nem lehet igénybe venni. Tehát a házaspár mindkét tagjának állandó jelleggel, életvitelszerűen kell a településen élni a támogatáshoz, de az nem világos, hogy ezt ellenőrzi-e bármilyen hatóság. Mindenesetre hamar kiderülhet a turpisság – tette hozzá.

Örülünk, ha Boglárra költöznek fiatalok, és akár a tóhoz közel vesznek ingatlant – ezt már Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere nyilatkozta. Hozzátette: mindennel vissza lehet élni, akár a csokkal is, de ha valakik így tettek, akkor is meg kell felelniük a törvényi feltételeknek. Mészáros Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy a balatoni nyaralóingatlanoknál magasabbak az adók, mint az állandó lakásoknál.