Balatoni önkormányzatok: nem állhatnak meg a strandfejlesztések (TV Keszthely)

Keszthely mellett Gyenesdiáson, Vonyarcvashegyen és Balatongyörökön is fejlesztik a strandokat. A 100 százalékos, vagy közel teljes finanszírozottságú pályázatokat megvalósítják a községek, különben ezek a források elvesznének. Mindegyik településen újratervezték a költségvetéseket és fejlesztéseket. Az önkormányzatok arra készülnek – ha a járványügyi helyzet engedi – mihamarabb meg tudják nyitni strandjaikat. A polgármesterek abban bíznak, hogy legalább egy fél szezont tudnak majd elkönyvelni.

200 millió forintos pályázati forrásból fejlesztik idén a keszthelyi strandokat. A beruházás során megújulnak a fogadóépületek, családbarát öltözőket hoznak létre, de átalakítják a Városi Strandon lévő óriáscsúszdát is. Nagy Bálint, Keszthely polgármestere a TV Keszthelynek úgy fogalmazott: minden évben, évről évre fejlesztik a strandjainkat, nem lesz ez másképp az idei évben sem, függetlenül attól, hogy az idei évben a szezon hogy fog alakulni. Ezt ma még nem tudja megmondani senki, de mi azért a fejlesztésekkel készülnek, hiszen a fejlesztések a járvány után is, a következő években is itt maradnak, és a strandjaik értékét emelni fogják, a látogatottságukat jobban tudják majd növelni.

A balatoni strandok nehéz szezon elé néznek az idén, így a bevétel is jelentősen csökken. Csendes Antal a VÜZ Nonprofit Kft. fürdőüzemeltetési részlegvezetője elmondta, az építőanyag beszerzése is kihívás elé állítja őket, ugyanakkor szakemberhiánnyal is küzdenek. A kivitelezések ettől függetlenül zajlanak, az önerő mellett mintegy 200 millió forintos pályázati forrás áll rendelkezésre, amelyből több beruházást is megvalósítanak az idei évben. A fejlesztések mindhárom strandot érintik.

Az idei évben megújulnak a strandok fogadóépületei. A Helikon strand bejárati épülete új tetőszerkezetet kap, de átalakítják a belső tereket is. Emellett fejlesztik a zöldterületeket és családbarát kültéri öltözőket alakítanak ki. A Libás strandon szintén felújítják a fogadóépületet, gyerek WC-t és baba-mama szobát alakítanak ki. Emellett egy vízisport eszköztároló kialakítása is folyamatban van.A Városi Strandon kívül és belül is megújul a bejárati épület. Emellett itt is megvalósul a zöldterületek fejlesztése, a vizesblokkok és az öltözők felújítása, valamint kültéri öltözőkabinok kialakítása.

Gyenesdiáson is zajlanak a fejlesztések. A Diási Játékstrandon a füvesítés mellett családbarát illemhelyet alakítanak ki, de napozóstégeket és új lépcsőket is telepítenek, valamint egységes arculatú tájékoztató táblákat is el fognak helyezni. A Lido strandon pedig vízbemenő stéget építenek. Mindezt a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt strandfejlesztési pályázatból végzik el, mintegy 84 millió forintból. A településen úgy döntöttek a járványügyi helyzetben is megvalósítják a pályázati beruházásokat. A strandokon június közepére szeretnék befejezni a munkálatokat.

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere elmondta: nagyon bíznak abban, hogy talán a fegyelmezettség és a türelem meghozza gyümölcsét és talán május vége-júniusban picit talán fellélegezhet a Balaton térsége is. “Bízunk azért – ha nem is egy egész – de egy fél strandszezonban.  Ezt azt jelenti, hogy július-augusztus hónapok talán lehetőséget kínálnak arra, hogyha ez a fegyelmezettség megmarad, a korlátozások felengedjenek” – fogalmazott.

Az új padok helyén végzik most a földmunkát Vonyarcvashegyen. Ezt a strandot is pályázati támogatásból és önerőből is fejlesztik. A köztéri elemek mellett itt is családbarát mosdót és új kabinokat alakítanak ki. Mindhárom pénztárhoz egységes információs táblákat helyeznek majd el, de a játszótereket is fejlesztik. A vízbe jutást úszóstég fogja segíteni. A lidós részen a kavicsot mediterrán homokra fogják cserélni. A polgármester egész éves közösségi térként is tekint a strandra, ennek jegyében új strandvezető dolgozik a nagyközségben. A veszélyhelyzetre való tekintettel újra tervezték a költségvetést. A strandokból befolyó bevétel fontos elem a büdzsében, ezért bíznak abban, hogy mielőbb kinyithat a strand.  Pali Róbert úgy fogalmaz: remélhetőleg a fegyelmezettség az embereknél továbbra is megmarad, vagy még erősödni fog, akkor mihamarább meg tudjuk nyitni a  strandunkat. Mert igazából azok a bevételi forrásaink egy Balaton parti településnek, ami bevételi forrás lehet egy pályázatnak az önerőjéhez, illetve ilyen fejlesztésekhez, amit most is teszünk”

Balatongyörökön is újra kellett tervezni a fejlesztéseket. Az MTÜ által finanszírozott strandfejlesztést itt is elvégzik. Az egyik vizesblokkot teljesen újjáépítik – ennek most zajlik a tervezése – felújítják az öltözőkabinokat és itt is egységes arculatú információs táblákat helyeznek el – ez utóbbiak nyárra már elkészülnek. Saját erőből a strandi közvilágítást újítják fel, a gazdasági megszorítások miatt két lépcsőben kénytelenek megvalósítani a régóta esedékes munkát. Biró Róbert polgármester szerint még kérdéses, hogy hány hónapra és milyen feltételekkel tudják kinyitni a strandokat. Úgy fogalmazott: lehet, hogy csökkentett létszámmal tudják fogadni majd a vendégeket. Ettől függetlenül fel szeretnének készülni június közepére, hogy esetleg ha júliusban enyhítések, könnyítések történnek, akkor el tudják indítani a szolgáltatásaikat.”