Balatoni önkormányzatok: ellenzik az elektromos jetski használatát

“Ellenezzük a jetski használatát a magyar tengeren” – közölte Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ)elnöke a hirbalaton.hu-val annak a felmérésnek az eredményét, amelyben kikérték a tagönkormányzataik polgármestereinek véleményét az elektromos jetski Balatonon történő használatáról.

– Véleményünk szerint nem lehet biztonságosan lehatárolni a Narke TheElectrojet közlekedési útvonalát. Egy új, fokozott veszélyhelyzetet generálna a jetski balatoni megjelenése a fürdőzőkre nézve. Még ha esetleg jogszabállyal arra köteleznék az eszközt használót (például a száguldozni vágyó fiatalokat), hogy a parttól 500 m-en belül nem használhassák nagy sebességi fokozaton, még akkor is sokakat veszélyeztetne – indokolta az állásfoglalást.

Hozzátette: talán még veszélyesebb az olyan úszóra nézve, aki magányosan szeli a vizet, sokszor kilométerre a parttól és egy ilyen gyorsan mozgó járműről csak egy pontnak tűnik.

Balassa Balázs hangsúlyozta, a BSZ polgármesterei tisztában vannak azzal, hogy elengedhetetlen a turisztikai szolgáltatások színesítése, de az csak a hagyományaink, az értékeink megőrzése mellett történhet.

– A családbarát, biztonságos szolgáltatások számtalan lehetőséget kínálnak a kulturált kikapcsolódásra. A Balaton egy biztonságos vízfelület, ami egy érték, és amely tulajdonságát meg kell őrizni. A Balatonon komoly hagyományokkal rendelkezik a vitorlázás. Véleményünk szerint a családi és vitorlásturizmust kell erősíteni a jövőben – fogalmazott a BSZ elnöke.

Kitiltaná a Balatonról az e-jetskit az üdülőrégió egyik legaktívabb civil szervezete, a Nők a Balatonért (NABE) is.