Balatoni nyár: hét közben is teltház (sonline.hu)

A szezon félidejében tartanak a Balaton-parti szállásadók és vendéglátók. A piac szereplőinek egyöntetű véleménye, hogy az idei szezon eddig jól alakult.

Jó szezonra számítanak az előszezon és a mostanáig eltelt időszak alapján a balatoni turizmusban dolgozók. Igaz a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének elnöke óvatosabban becsli az eredményeket. Kertész Rezső szerint szeszélyes volt az eddigi nyár, hiszen esős és kánikulai napok váltották egymást. S igazán csak a következő három hét forgalma alapján lehet mérleget vonni. Ha megmarad a strandidő, akkor jó eredményekkel számolhatnak a vállalkozók. Akik szerint az idei nyáron a bőséges programkínálat mellett, a biztonságos pihenés volt a legvonzóbb tényező.

Egyre jobban szeretik a turisták a Balatont. Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint eddig sikeres a szezon. – Az elmúlt évekre jellemző növekedés üteme az idén is meglesz – fogalmazott a turisztikai szakember. – Településtől függően körülbelül 2 és 10 százalék között várható a forgalomnövekedés. Összességében pedig 5 százalék körül alakul a vendégéjszakák számának növekedése.

Hoffmann Henrik hozzátette: a leggyakrabban magyar vendégek érkeznek, de a külföldiek is újra felfedezték a Balatont. – Cseh, szlovák, lengyel és osztrák vendégek egyre gyakrabban foglalnak. Ez köszönhető annak, hogy egységes desztinációként jelenik meg a Balaton ezekben az országokban. S nagyon fontos, hogy a magyar tenger messze a legbiztonságosabb európai üdülőhely -tette hozzá.

A bőséges programkínálat is vonzza a turistákat, így a Balaton már nem csak a riviéra jelleget tölti be. Makkos Péter, fonyódi vállalkozó is hasonló tapasztalatokról számolt be. – Sokan jönnek a programok miatt, de nálunk a kutyás fürdőhely is egy új vendégkört mozgatott meg – mondta. Tapasztalatai szerint a SZÉP-kártya és az Erzsébet utalvány is jelentős forgalmat generál.  “A Balatonnál most is telt ház van” – fogalmazott a fonyódi vállalkozó. Hozzátette: “Második hete, hogy alig akad kiadó szoba a tó körül. Hétközben is sok a vendég, de hétvégén mindig nagyobb a forgalom. Ilyenkor a régióból is sokan strandolnak a tónál.”