Balatoni nádas: egymásnak feszül a pillanatnyi és a hosszú távú érdek

Szorítja a prés a Balatont és a nádasait megvédeni közvetlenül hivatott tóparti önkormányzatokat. Többször ellentmondanak egymásnak a pillanatnyi turisztikai, lakossági igények és a tó hosszú távú érdeke. A napokban Balatonszemesen tartott szakmai előadáson is kiderült, akik értik, hogy miért fontos megvédeni a balatoni nádast, azoknak is legsürgetőbb gondja megtudni, hol és hogyan lehet törvényesen kigyomlálni ezt a terjeszkedő növényt. A kérdésekre a téma ismert szakértője adott választ.

A nádas nem csak fontos, de festői része a balatoni tájnak (Fotó: hirbalaton.hu)

Dr. Pomogyi Piroska, a balatoni nádas-felméréseket több évtizede végző hidrobiológus Balatonszemes polgármesterének, Szomorú Szilárdnak a meghívására tartott több órás szakmai előadást az érdeklődőknek a Balatonról és a nádasokról. Régi és új légi-fotókon mutatta be a település partjait, és azt, hol milyen minősítésű és védettségi fokú nádas található.

 

A jog és a szankciók kevesek a balatoni nádas megvédésére

–  A jog és a szankciók kevesek a balatoni nádas megvédésére, így belső meggyőződésünket kell növelni arról, hogy fontos ügyről van szó, és tudnunk kell, mit veszíthetünk – kezdte előadását a szakértő. „Önöknek óriási kincs van a birtokukban, hiszen Balatonszemes partjának egy 900 méternyi részén még természetes partszakasz található, amiből az északi parton sokkal kevesebb maradt meg” – folytatta.

A hallgatóságot leginkább az izgatta, mi lesz annak a strandnak a nyugati végével, amely a Berzsenyi utcánál található. “A Munkácsy utcától bűz van a strandig, ki kellene takarítani azt a partszakaszt, mert feliszapolódott, és rohad benne a nád” – mondta egy hozzászóló. Kérdeztek a hallgatóságból az orosz tábor előtti partszakaszról is, ahol benőtte a nád a bejárót.

Dr. Pomogyi Piroska válaszaiból kiderült, a veszprémi kormányhivatal illetékes az ügyben elsőfokú hatóságként, ott adják meg az engedélyeket az ilyen beavatkozásokhoz, az érvényben lévő, legutóbbi, amúgy bárki számára hozzáférhető nádas-térkép alapján. (A hivatalos nádas-minősítési térkép a kormányhivatalnál a Természetvédelmi Hatósági Okirattárban van elhelyezve. Ott is meg lehet nézni,  de Siófokon a Balatoni Vízügyi Kirendeltségnél is megtalálható és még másolatot is lehet kérni az ügyfelet érdeklő nádasról – az elhangzott információk szerint.)

 

A jogszabályok lazulnak, van ahol megakadályozható a nádas terjedése

–  A jogszabályok oldódtak, az új, 2018-as Balaton-törvény, amely az országos területrendezési törvény része, lehetőséget ad a hivatalos strandok és kikötők nádastól való megtisztítására, ha majd megszületnek hozzá a végrehajtási rendeletek, amire még várni kell – mondta a szakértő. Hozzátette, ezzel lehet és kell élni, ha már ember-szabályozta tavat csináltunk a Balatonból. Meg kell hozzá nézni az érvényben lévő nádas-határt, és ha a nádas túlterjeszkedik, vissza lehet szerezni a területet. „Ezeken a területeken megakadályozható a nádas terjeszkedése, törvényes a visszaszorítása, szabályozása, kordában tartása, ha nem is túl elegáns” – fogalmazott.

Az is kiderült, hogy nemcsak a jó minőségű, hanem a negyed – és ötöd-osztályú nádas is élvez valamiféle védelmet. És az is, hogy kiváló minőségű a balatoni nádas, aminek ismét jó ára van a piacon. Ezért a jó minősítésű nádas-területeket újra érdemes aratni.

 

Ahol nád van, ott nincs szükség partvédőműre

A polgármester felvetette, az egyik partszakaszon az a gond, hogy az öblöt kimossa az útig a víz, mire a szakértő csak annyit mondott; „ahol nád van, ott nem mossa el a partot a víz, ott nincs szükség partvédelemre”.

Egy hölgy amiatt szólalt fel, hogy az OTP üdülő előtt, ahol 20 éve még semmi nem volt, mára benőtte a nádas a partszakaszt. Ráadásul a nád itt olyan minősítést kapott, hogy stéget sem lehet már belerakni, ami „ellehetetleníti a jövőt”.

–  Annyira kevés nádas van Szemesen. Nem gondoltam volna, hogy ekkora gond pár perc gyaloglás. Emberileg nem értem miért nem lehet egy-kétszáz métert megtenni, hiszen mindkét irányban van fürdőzési lehetőség – reagált erre dr. Pomogyi Piroska. Példaként felhozta Paloznakot, ahol nincs lehetősége az embereknek új strandot kialakítani, mert az egész partszakaszuk mentén nádas található. „Olyan hosszú nádmentes partszakasszal rendelkezik Balatonszemes, a probléma nehezen érthető” – mondta.

 

Ne rövidítsük a tó életét a nádirtásokkal

A legutóbbi nádas-térképen a Balaton egészén több mint 1700, nádason átvezető, vagyis nádast rongáló bejárót lehetett beazonosítani. A tó felületének mindössze 2 százaléka nádas jelenleg, ezt az arányt minimum fenn kell tartani. Az utóbbi években két és félszeresére nőtt a nádirtási kedv a Balaton körül. Balatonföldvártól Siófokig feltűnően sok a nádirtás. Több mint 10 hektáron jó ideig nem fog újra kihajtani a növény, amely a Balaton ökoszisztémájának fontos része, a tó öntisztulásának egyik fontos záloga – hangzott el az előadáson.

–  Hiszem azt, hogy nekünk mindnyájunknak fontosabb a Balaton, mint a pillanatnyi érdekek.  Nincs ezer éve hátra a tónak, főleg úgy, hogy mindent megteszünk a pusztulásáért – mondta zárásszóként a szakértő.

dr. Pomogyi Piroska Szomorú Szilárd polgármester (balról) és Mórocz Viktor helyi képviselő (jobbról) meghívására érkezett Balatonszemesre (Fotó: hirbalaton.hu)