Balatoni múzeumok- őszi programajánló (nonstopbalaton.hu)

Krimi, tökfaragás, mesés őszi hétvégék és a csillagos égbolt csodái. Az idei ősz számos napsütéses hétvégét ajándékozott nekünk. A balatoni sétányok, parkok, a százéves malmok és a csodás panorámájú romkápolnák után a nonstopbalaton.hu, a balatoni múzeumok felfedezésére biztatja az olvasókat. Öt olyan helyszínt gyűjtöttek össze, amelyeket még idén ősszel érdemes útba ejteni.

Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtár, Zirc

A múzeumok által őrzött kincseket, kiállított használati tárgyakat, vagy éppen értékes festményeket végig nézve, jobban meg tudjuk érteni a múltat. A történelemkönyv kitárul, és csak rajtunk múlik, hogy mennyit fogadunk be belőle. Ahogy mondani szokás; ”annyit vehetsz ki belőle, amennyit beleteszel”. Ezért érdemes lehet idegenvezetést, vagy tárlatvezetést is kérni azokon a helyeken, ahol erre lehetőség van, mert egy szakember segítségével olyan információkat is megtudhatunk, melyet csak a látottak alapján nem tudnánk kideríteni. Ráadásul élő szóban elmondva sokkal izgalmasabb lehet a történelem, mintha csak olvasgatnánk a feliratokat a múzeumi vitrinek előtt. Ha szerencsénk van, akkor talán kifogunk egy olyan idegenvezetőt is, aki még néhány titkos, városi legendát is tud a környékről mesél.

Aki idén ősszel, november 12-ig tervez múzeumlátogatást, még több izgalomban lehet része a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében. Az idei esemény igen sokszínű kínálattal várja azokat, akik szívesen járnak múzeumokba és azokat is, akik most ismerkednének ezzel a remek ismeretterjesztési formával. A Balatonon lévő múzeumok olyan programokkal fogadják a gyerekeket, mint például a madáretető készítés vagy a tökfaragás, de szervezett túra keretében a Kőröshegyi völgyhídhoz is ellátogathatnak. Ezeken a programokon ismeretanyaggal is gazdagodhatnak a kisebbek.

A gyerekek és a felnőttek számára is érdekes program lehet az október 28-án, a keszthelyi Balatoni Múzeumban megrendezett Mesterségek napja, melynek célja hogy minél több hagyományos mesterség képviselői mutassák be ne csak a kész terméküket, hanem a munka folyamatát is.

Családi programként Tihanyba is érdemes ellátogatni október 21-én és 28-án, a Mesés őszi hétvégékre, amikor irodalmi nyomozás keretében deríthetjük fel a félsziget titkait és legendáit egy ingyenes program keretében.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának Balatoni programjai itt találhatóak.

Az alábbiakban 5 múzeumot, galériát emelünk ki, melyet a programsorozat keretében mindenképp érdemes felkeresni.

Balatonfüred, Vaszary Alkotóműhely

Hallgasd a zenét és rajzold a mesét!

Az alkotáshoz ihlet kell. Rajzolj, fess, alkoss mesék zenével kísért felolvasása közben! Október 28-án gyerekeknek szóló kreatív foglalkozással várja a családokat a balatonfüredi Vaszary Alkotóműhely.

A program szintézisbe hozza az irodalmat, a zenét és az alkotást. A programra főként családokat és általános iskolásokat várnak.

A program helyszíne: Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.

» Részletek

Krimi a múzeumban

Fejtsd meg a rejtvényt, keresd a nyomokat – izgalmas bűnügyi történek bontakozik ki a múzeumban!

Október 28-án a látogatók egy izgalmas rejtvény részeseivé, megoldóivá válhatnak a Vaszary Galériában. A program során a látogatók menetlevelet kapnak, amelyen utasítások vezetik őket a játék megoldása felé. A galéria kiállítótereiben látogatható kiállításokban rejtik el a szervezők a nyomokat, részleteket, amelyekből kibontakozik az izgalmas történet.

A program helyszíne: Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.

» Részletek

Balatonfüred, Jókai Mór Emlékház (Jókai Villa)

Gitárkoncert

Október 28. gitárkoncertet tartanak a Jókai Mór Emlékházban, ahol Farkas Zoltán gitárművész autentikus előadásában megelevenednek a 19. század zenébe írt gondolatai, érzései.

A program helyszíne: Balatonfüred, Honvéd utca 1.

» Részletek

Fonyód, Fonyódi Természetvédelmi és Helytörténeti Gyűjtemény

A csillagos égbolt csodái

A múzeum kertjében, a magas-parton állva nem csupán a Balaton felé tárul csodás kilátás, hanem egy-egy tiszta őszi estén milliónyi drágakőként ragyognak a tó fölött a csillagok is.

A hosszú éves együttműködésnek köszönhetően a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület munkatársai, Gazdag Attila irányításával felejthetetlen élményeket szerez az október 27-ei programra ellátogatóknak. A csillagászati távcső segítségével mindenki megcsodálhatja közelebbről is az őszi égbolt csillagait, illetve egy témába vágó vetített-képes előadásra is sor kerül a múzeum épületében.

A program helyszíne: Fonyód, Bartók Béla utca 3.

Madáretető készítés

November 11-én közös madáretető készítésre hívják a vendégeket, a kisgyermekes családokat Fonyódon.

A gyermekek számára elmagyarázzák az itthon telelő madaraink télre való felkészülését, hogy hogyan élhetik túl és milyen veszélyek leselkednek rájuk a hosszan tartó rideg, zord fagyos időjárásban, valamint azt is, hogy az ember milyen módon kapcsolódhat be ebbe. Ezzel a foglalkozással a gyermekek környezeti nevelésébe szeretnének bekapcsolódni, elősegíteni és erősíteni a természettel, az állatvilággal való közvetlen kapcsolatukat, hogy megértésék és természetessé váljék számukra a megóvás érdekében tett felelősségteljes gondolkodás és a cselekvő gondoskodás.

A program helyszíne: Fonyód, Bartók Béla utca 3.

Veszprém, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

Kiegyezés és koronázás 1867 (kiállítás)

A nemzetünk történetében sorsfordító jelentőségű, másfél százada létrejött osztrák‒magyar kiegyezés körülményeit, I. Ferenc József és Erzsébet királyné koronázási ünnepségét idézi a Gyűjtemény kiállítása szeptember 25. és november 12. között.

A program helyszíne: Veszprém, Vár u. 35.

Zalaegerszeg, Göcseji Múzeum

Márton napi vigasságok

A november 11-ei rendezvény a hagyományokra építve idézi fel a tollfosztás, kukoricahántás emlékeit, a népi hiedelmeket.

A kulináris élvezetekről sem kell lemondani: göcseji tökös-mákos rétes, libás ételek és sült gesztenye is kóstolható lesz. A gyermekek számára gyertyamártás, természetes anyagokból játékok készítése, zenés gyermekfoglalkozás és koncert teszi igazán feledhetetlenné a rendezvényt.

A program helyszíne: Zalaegerszeg, Batthyány út 2

» Részletek