Balatoni körvasút: kezdeményezések vannak, konkrétumok nincsenek (Index.hu)

Petőfi sem vonatozhatta körbe a Balatont, egyelőre mi sem számíthatunk rá – írja az Index.hu.

 

Pedzegették már 100 éve is. A korabeli sajtó több alkalommal is beszámolt a balatoni körvasút terveiről, lehetséges elkészüléséről. A Zalai Közlöny 1926 februárjában és szeptemberében is említést tett róla, sőt utóbb azt írta: „A Balaton-parti MÁV-fővonalnak Balatonszentgyörgyig való meghosszabbítása ügyében különben a Balatoni Szövetség is állást foglal, s a kormányhoz intézett feliratban kéri ezenkívül a Tördemic–balatonediricsi összekötő vonal kiépítését is, ami által a balatoni körvasút teljes lenne. A Balatoni Szövetség feliratához Zalavármegye szeptemberi közgyűlésén megszerkesztik a megye memorandumát is.”

Eltelt azóta 94 esztendő, balatoni körvasútnak pedig se híre, se hamva.
Pontosabban híre van. A Balaton Fejlesztési Tanács jelezte, hogy az egyik fő cél a Balaton vasúti körbejárhatóságának megvalósítása. A tervről Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár is beszélt az Indexnek.

Valóban vannak kezdeményezések a körbejárásra, ám a balatoni körvasúthoz még nem nagyon rendelhető időzítés
– mondta Mosóczi László, hozzátéve, hogy várják a javaslatokat, de egyelőre nincs semmi konkrétum. Az elképzelésről tudnak, és a magyar kormány érdeke is a balatoni régió és a tömegközlekedés fejlesztése.

A teljes itt elolvasható.