Balatoni Kör: kecskesajtos Big MEKK az Év Strandétele

A badacsonyi Kishableány és a balatonboglári Paletta strandbisztrók kínálatában szerepelő, kecskesajtos-bazsalikomos Big MEKK nyerte el idén az Év Strandétele díjat – számolt be Kardos Gábor, a versenyt tavaly elindító Balatoni Kör szóvivője a hirbalaton.hu- nak.

      Bezerics Dániel specialitása egy különleges, harmonikus, viszonylag könnyen elkészíthető univerzális strandétel.  A győztes MangaLaci nevű füstön sült sertéshúsos óriás-szendvicskülönlegessége is dobogós helyet érdemelt volna.

      A tapasztalatok szerint a Balaton körül több helyen egyértelmű gasztrotrendként jelent meg az elmúlt időkben a minőségi rántott sajt. Ebben a kategóriából a zamárdi „Neked főztem” nevű büfé öt különböző tehénsajtból készült kombója került a döntőbe, de a legjobbak között volt a gyenesdiási Darnay Pincétől a Gyenesi Ficánka nevű füstölt pisztrángos saláta is. A szántódi Déli Part BBQ nevű bisztró Barbecue-oldalasa szintén említésre méltó, de mivel a verseny elsősorban olyan ételeket díjaz, amelyek könnyen elkészíthetőek a legtöbb strandbüfében, az egyre népszerűbb barbecue legfeljebb a jövőben, és külön kategóriaként érvényesülhet.

A verseny előválogatását idén is a We Love Balaton portál végezte, a végső döntést pedig a Stahl Juditból és két gasztro-újságíróból álló – Kalas Györgyi (Index) és Zirig Árpád (Origo) – szakmai zsűri hozta meg.

Kiosztottak egy az Év Felfedezettje különdíjat is, amit a vonyarci Spot nevű strandbüfé nyert meg. Kardos Gábor beszámolója szerint egy idén nyitott, nagyon szerethető helyről van szó, amely hamar a Balaton egyik legjobb strandbüféjévé válhat. A Spot lángosburgerük a lángos és a burger műfajában egyszerre tudott újat mutatni, és a hozzá készített coleslaw, valamint az egyedi mártogatós szószaik is kiválóak.

A Balatoni Kör szóvivője elégedett az utóbbi idők változásaival. Mint kifejtette, egyre jobb a mezőny, sorra nyílnak az újabb strandbisztrók a Balatonnál, de a korábbiak is folyamatosan újítanak, fejlődnek.

Az üdülőrégió ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör célja az Év Strandétele díjjal a vendéglátós szakemberek jobb elismerése, a balatoni büfékultúra és kínálat megújítása. Ezt szolgálja a társaság tavaly meghirdetett Beach Food programja is, amely együttműködéssel és versenyeztetéssel kívánja elérni, hogy minél több helyen frissen, helyi alapanyagokból készített kreatív ételek jelenjenek meg a balatoni vendéglátásban a mirelit tömegáru helyett.
(15:16)