Balatoni KÖR: gátat kell szabni bizonyos ingatlanfejlesztéseknek

Állásfoglalást tett közzé a Balatoni KÖR (a tó körüli, egész évben nyitva tartó minőségi borászatokat és vendéglátóhelyeket tömörítő egyesület) a közösségi oldalán, amelyben elfogadja, hogy az üdülőrégió fejlődése változásokkal jár, de felhívja a döntéshozók és az érintett hatóságok figyelmét, hogy gátat kell szabni minden olyan ingatlanfejlesztésnek, mely alapvetően változtatja meg a vízpart képét, teszi azt zsúfolt apartmanházakkal csúfított betondzsungellé, és zárja el az emberek sokasága elől a vízpart elérhetőségét.

Az állásfoglalás szószerinti szövege:

A Balatoni Kör egyesület büszke arra, hogy az elmúlt évek munkájával egyre nagyobb társadalmi elismerést vívott ki magának a balatoni régió vendéglátása, borászata, turizmusa fejlesztésének területén. Úgy gondoljuk, hogy a Balatoni Kör mára a régióval kapcsolatos változások egyik megkerülhetetlen szereplőjévé vált.

Ez a büszkeség azonban felelősséggel is jár. Felelősnek érezzük magunkat a Balaton, a balatoni táj, környezet-változásában, alakulásában. Tisztában vagyunk azzal, hogy az általunk is generált növekvő érdeklődés, infrastrukturális fejlesztéseket is generál. Új szálláshelyeket, privát ingatlanokat, vendéglátóhelyeket és egyéb, a turizmus céljait szolgáló létesítményeket. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a valamikori, jelenlegi látképben megszokott épített környezethez képest eltérő megoldásokat is hozhat a fejlődés.

Ki kell fejeznünk azonban az aggodalmukat, ha ezek a fejlesztések szőlők, védett nádasok, erdőterületek kivágását jelentik! A Balaton hosszú távú fenntarthatósága érdekében gátat kell szabni a természetes környezetet érintő minden olyan beavatkozásnak, ami jelentősen formálja át a tó és környezete ökoszisztémáját. Gátat kell szabni minden olyan ingatlan fejlesztésnek, mely egyrészt alapvetően változtatja meg a vízpart képét, teszi azt zsúfolt apartmanházakkal csúfított beton dzsungellé, másrészt elzárja emberek sokasága számára a vízpart elérhetőségét.

Kérünk minden, az ügyben döntési jogkörrel rendelkező intézményt, önkormányzatot, kormányzati szervet, hogy a szabályozás és engedélyezés során fordítsanak nagyobb figyelmet a fenntarthatóságra! Kérünk minden illetékest, hogy a szabályszegéseket a lehető legszigorúbban szankcionálják! Féltjük a Balatont, féltjük a régiót. Itt nem csak mi szeretnénk életünk végéig boldogan élni és az idelátogatóknak feledhetetlen élményeket nyújtani, hanem szeretnénk, ha unokáinknak is megadatna ugyanez.”