Balatoni Kapu projekt: mire a per véget ér, elvész Tihany egymilliárdos támogatása (Tihanyi Visszhang)

A Magyar Természetvédők Szövetsége peres eljárást indított a Veszprémi Törvényszéken a Balatoni Kapu településfejlesztési program ellen. Álláspontjuk szerint a rév közelében építendő parkoló és turisztikai fogadóépület hátrányosan érintené a környezet és természet állapotát. Az önkormányzat a per miatt valószínűleg közel egymilliárdos támogatástól esik el – írja a Tihanyi Visszhang.

 

A közérdekű környezetvédelmi jogi tanácsadást és jogi képviseletet ellátó EMLA jelentette be, hogy a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) pert indított a Balatoni Kapu elnevezésű projekt engedélyével szemben, az Egyesület képviseletében.

A bíróság azonnali jogvédelemként elrendelte a keresetindítás teljes halasztó hatályát, ezek szerint a környezetvédelmi határozatból fakadó jogosultságok nem gyakorolhatók. A jelenleg építési hulladékkal szennyezett, tájidegen fákkal beerdősült ingatlanon egy 160 férőhelyes parkoló kialakítását, mellette egy turisztikai fogadóépület megépítését tervezte az önkormányzat.

A cél az volt, hogy az évek óta tartó települési gondokra is választ adva, jelentősen enyhítsék a parkolási gondokat, tehermentesítsék az autóktól a falut, illetve a jelenleginél több szolgáltatást kapjanak a helyben élők, a turisták pedig a félszigethez illő, értékesebb környezetet találjanak itt. A fejlesztések tervezése során az önkormányzat minden szükséges egyeztetési eljárást lefolytatott, az építési és a településképi szabályzat előírásait maradéktalanul betartotta, a kormányhivataltól pedig megkapta a szükséges környezetvédelmi engedélyt. Ezt támadták meg a bíróságon.

 

Az önkormányzat álláspontja

Az önkormányzat álláspontja szerint a fejlesztéssel kapcsolatban mindenben az előírásoknak megfelelően járt el a hivatal, ezért arra számítanak, hogy a bíróság végül megállapítja, hogy nincs szó környezetkárosításról, csakhogy mire a per lezajlik, addigra elvész a fejlesztéshez szükséges támogatás. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) mintegy egy milliárd forinttal támogatta a Balaton Kapu projektet, ez most elbukni látszik.

A per miatt nem tudjuk határidőre teljesíteni a vállalásainkat, így a milliárdos támogatást sem tudjuk lehívni, ezzel a hosszútávú szabályozási koncepciónk egyik alappillére lehetetlenül el. A félsziget parkolási gondjainak megoldására nincs más alternatíva. Én szinte biztos vagyok benne, hogy idővel zöld utat kap majd a tervezett beruházásunk, de ezt a milliárdos fejlesztést most elveszítjük, és semmi garancia rá, hogy újból meg tudjuk szerezni

– válaszolta a Tihanyi Visszhang kérdésére Tósoki Imre polgármester. A település vezetője elmondta: jelenleg az MTÜ-vel zajlanak az egyeztetések annak érdekében, hogy ne vesszen kárba a támogatás és a pénzből jelentős közmű-fejlesztéseket lehessen megvalósítani Tihanyban. Frekventált utakon a légkábelek földbehelyezéséről, járdák építéséről, a Csokonai utca teljes újra aszfaltozásáról van szó.

Nagyon barátságtalan lépésnek tartom, hogy megtámadták a Balatoni Kapu projektünket, aminek elmaradása kifejezetten kártékony a településre nézve. Megvárjuk a per végét, mivel a tervezésnél minden törvényt betartottunk, bízom abban, hogy megvalósítható lesz a beruházás. Akkor majd az aktuális, új pályázati feltételek szerint újra meg kell kísérelnünk a támogatás megszerzését, hiszen az önkormányzat önerőből képtelen ilyen mértékű beruházások finanszírozására

– fogalmazott a polgármester.

***

Az MTÜ száz százalékos támogatásával tervezett Balatoni Kapu projekt egy nagyobb léptékű terv, a Tihanyi Legenda Program első ütemének a része lett volna. A fejlesztési koncepció lényege, hogy megoldást adjon a félsziget égető parkolási gondjaira, megszüntetve a település műemléki területeire és központjára nehezedő nyomást. Folytassa a rév környékének rehabilitációját, és elősegítse a zöldterületek megújulását. A tervezett két fogadókapu (Révi illetve az Apáti) a gépkocsi- és turistabusz-forgalom megállítását szolgálná, levegőhöz juttatva Tihanyt, hiszen a fogadókapuktól alternatív, környezetkímélő járművekkel lehet volna mód a település központjába eljutni- írja a település havi lapja, a Tihanyi Visszhang.