Balatoni jéghelyzet – Tihanyban, Keszthelyen és a déli parton érdemes körülnézni (balatontipp.hu)

A balatontipp.hu pénteken körbejárta a Balatont, és arra a megállapításra jutott, hogy az északi oldalon néhány kisebb rész kivételével eltűnt a jég a part közeléből, a déli oldalon vannak olyan területek, ahol alkalmas lehet a jég a téli sportolásra.

A régiós kalauz fotókat is közöl a különböző partszakaszok pénteki jéghelyzetéről, hangsúlyozva, hogy jégvastagság mérésre nem volt lehetőség, és a szabályokat minden esetben be kell tartani. A jégen tartózkodás aranyszabályairól itt olvashat bővebben.

A fotókon jól látszik, hogy a fagyos és a korábbi szélcsendes napoknak köszönhetően több helyen is kialakult a korcsolyázásnak kedvező, tükörsima a jégfelület a Balatonon, amit a csütörtöktől lecsapó viharos szél sem tudott már tönkretenni.  A cikket itt lehet elérni.

Ízelítőül: Balatonalmádi és Balatonakarattya között egyedül Balatonfűzfő nyugati részén, a Tobruki strandon látott a szerkesztő olyan jeget, ami a hétvégén talán alkalmas lehet a korcsolyázásra.

A körút során az is kiderült, hogy a szél nem vitte át a jeget az északi oldalról a délire, egyszerűen elolvadt, eltűnt. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a nagy szél a tó alsó rétegeiből felkavarta a 4 fokos vizet.

A nagy szél és a magas vízszint ellenére a jég nem tört ki a déli partra. Egyedül a siófoki Aranyparton, a siófoki kikötőben és a siófoki obszervatórium környékén torlódott fel jelentősebb mennyiségű jég.

Ha valaki korcsolyázáshoz megfelelő jeget keres északkeleten, annak a Tobruki strandot, vagy Akarattyán a Bercsényi, illetve a Gumirádli strandot ajánlja a régiós kalauz szerkesztője, Győrffy Árpád.

(10:07)