Balatoni halételek az ünnepi asztalra (likebalaton.hu)

Halkocsonya reggelire, halászlé és hallal töltött hortobágyi palacsinta ebédre, békacomb vagy fogas vacsorára? A likebalaton.hu néhány különleges balatoni halételt ajánl az ünnepi időszakra.


A badacsonyi Gasztrohegy legutóbbi hétvégéjén a halak felúsztak a hegyre, hogy a tányérokon kápráztassák el a gasztrokalandorokat. A fogások akár a karácsonyi ünnepi menübe is beilleszthetők

Reggelire halat?
Igazán tartalmas reggelit készíthetsz az ünnepi időszakban, kocsonyát halból. Első hallásra kissé meglepő lehet, de hidd el, érdemes a többféle halból főzött alaplét kidermeszteni. A halleves természetesen paprika nélkül készül, így lesz átlátszó a remegő fogás. Dermedés előtt füstölt pisztráng, ponty, főtt répa és fürjtojás is kerülhet bele. A Bonvino hotelben egy kis moszatot is tettek a tányérra, ami színezett piskóta volt. Jól illik hozzá a kapribogyó, a citromos krémkaviár felfújt, az olívás bagett és a citromgolyócskák.

Halat a palacsintába
A Hableány által készített hortobágyi palacsinta titka a hal. Hajlamosak vagyunk a maradék pörköltből is hortobágyinak mondott palacsintát készíteni, de sokkal finomabb lesz a végeredmény, ha kizárólag emiatt készíted el a friss halas tölteléket. Ács Ferenc séf karsztvizes balatoni pontyot használtak az ételhez, balzsamecetben érlelt lilahagymával és sült paprikával kínálták. Paprikamártás és fokhagymás tejföl adta meg a krémességet.

További halételek leírása a Balaton térségéből itt található.