Balatoni Gasztronómiai Verseny diákoknak

A Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (Siófok) elsőként rendezi meg a Krúdy-napok keretében az I. Balatoni Gasztronómiai Versenyt, amely diákok számára kiírt regionális verseny, és a maga nemében egyedülálló az egész országban. 

Az értékelés során átadják a Balaton Fiatal Séfje, a Balaton Fiatal Cukrásza és a Balaton Fiatal Pincére címeket, és gazdára talál a legjobb csapatnak járó Balatoni Kör Vándorkupa is. Ezekért az elismerésekért balatoni és a balatoni régióban található iskolák fognak versengeni.

A rendezvény fővédnökei:
– Csapody Balázs (Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, Gundel-díjas, a Kistücsök étterem tulajdonos-üzletvezetője)
– Sárközi Ákos (A Michelin-csillagos Borkonyha étterem séfje)

A verseny  segítője és támogatója a Balatoni Kör.

A Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, amely összefogja a Dél-Balatoni régiót kereskedelem, vendéglátás és idegenforgalom területén, 3000 diákot oktat éves szinten.

Az oktatásban megvalósuló újító szemléletükkel felismerték annak fontosságát, hogy lépést tartsanak a gasztronómia legújabb követelményrendszerével, valamint szívügyüknek tartják, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki az iskolapadból, akik aztán a balatoni “vendéglátózást” részesítik előnyben az olyan sokszor emlegetett csábítóan hangzó külföldi lehetőségekkel szemben. A hagyományos oktatási rendszer mellett felnőttképzéssel is foglalkoznak.

Terveik megvalósítása érdekében még májusban fűzték szorosabbra együttműködésüket a Balatoni Körrel, amely egyesület a tó környékén tevékenykedő borászok és vendéglátósok összefogásával a régióközpontú gasztronómia magasabb szintre való emelését tűzte ki egyik fő céljául. Ezzel kapcsolatosan a Szakképzési Centrum vezetője, Szamosi Lóránt a következőket nyilatkozta:

„A Balatoni Kör tevékenységét jómagam már az alapítás óta nyomon követtem és kifejezetten szimpatikus volt a filozófia, amivel a Balatonhoz, mint értékhez közelítettek. Olyan tabukat döntögettek le, olyan tényeket mondtak ki, amelyek már bennünk is megfogalmazódtak a képzés szintjén. Elhatározott szándéka volt és most is az a Siófoki Szakképzési Centrumnak, hogy részt vegyen a magyar és azon belül természetesen a balatoni gasztronómia megújításában, azzal a sajátos eszközrendszerrel, amit a szakképzés hordoz.”

A közös együttműködés eredményeként a Balatoni KÖR egyesület tagjai szakmai előadásokkal, esetenként ösztöndíjprogrammal, szakmai gyakorlat helyszín biztosításával támogatják a Szakképzési Centrum törekvéseit.

A verseny időpontja október 25. szerda.

Forrás:  Siófoki Szakképzési Centrum/boraszportal.hu