Balatoni frekvencia miatt pereskedik a Rádió 1 és a Médiatanács (media1.hu)

A Rádió 1 üzemeltetői a tihanyi rádiós frekvenciát próbálják visszaszerezni, amiért két Rádió 1-es cég is elindult, de végül az egyik visszalépett, a másik pályázati anyagot pedig érvénytelenítette a Médiatanács. Emiatt korábban le kellett kapcsolni a Rádió 1 balatoni adását.

A Media1 megerősítést nyert értesülése szerint közigazgatási pert indított a Rádió Helló Kft., a Rádió 1 helyi üzemeltetőpartnere a Tihany FM 105,7 MHz rádiós frekvencia hasznosítására kiírt, június eleji médiatanácsi döntés ellen. A portál szerint ennek következtében nem tudta folytatni tevékenységét a Rádió 1 a Balaton jelentős részének lefedésére alkalmas tihanyi adón. A pereskedésre vonatkozó információt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatósága is megerősítette a Media1 érdeklődésére, mely arra irányult, hogy miért nem hasznosítják a 105,7 MHz-es frekvenciát jelenleg.

Az NMHH a frekvencia hasznosításával kapcsolatos aktuális helyzetről azt írta, hogy a Rádió Helló Kft. bírósághoz fordult, mert a Médiatanács tartalmi szempontból érvénytelennek minősítette a helyi, Tihany 105,7 MHz-es kereskedelmi rádiós pályázatra benyújtott anyagát. Többet azonban (vagyis hogy konkrétan mit kifogásol a pályázó) az NMHH a folyamatban lévő eljárásra, a pereskedésre tekintettel nem kívánt megosztani.

A Rádió 1 egyébként annak ellenére nem jutott médiaszolgáltatási jogosultsághoz a tihanyi 105,7 MHz-en, hogy a Médiatanács pályázatán két Rádió 1-es kft., a Rádió Helló Kft. mellett a Lajta Rádió Kft. is elindult, vagyis duplán is be akarták biztosítani magukat. Utóbbi kft. azonban a pályázati eljárás során elállt a frekvenciapályázaton való részvételtől, így a Rádió Helló Kft. végül egyedül maradt – olvasható a Media1 szakportálon.