Balatoni fagylalt a firenzei Európa-bajnokságon (Keszthelyi TV)

Egy balatoni fagyizó „Amore Siciliano” nevű fagylaltkreációja bizonyult a legjobbnak a Gelato Festival hazai válogatóján. Somogyi Renáta a mandulás-gyümölcsös édességgel képviselheti hazánkat 2019-ben a firenzei Európa-bajnokságon. A gyenesdiási fagylaltkészítő a 30 év alattiak kategóriájában zsebelte be.

„Ez a világ leghíresebb mandulájából, az úgynevezett avolai, azaz szicíliai mandulából készült. Ehhez még készítettünk egy saját készítésű mandula ropogóst, illetve málna-eper variegatoval, vagy hagyományosabb nevén lekvárral egészítettük ki” – sorolta a Keszthelyi Tv kérdésére a a díjnyertes fagylalt összetevőit Somogyi Renáta. A fiatal cukrász az elmúlt években is számos díjat hozott haza különböző versenyekről, most pedig a fagyiolimpia országos fordulóján sikerült győzedelmeskednie. A versenyre az ország minden pontjáról 18 cukrász érkezett, hogy megmérettesse magát a 30 év alattiak kategóriájában.

„Ez a Gelato Festival elnevezésű nemzetközi fagylaltverseny, aminek most márciusban volt a magyarországi selejtezője. Itt volt egy úgynevezett 30 év alatti kategória, ami „Next Generation” névre hallgat. Itt sikerült elnyernünk a díjat, aminek következtében továbbjutottunk 2019-ben Firenzébe, a fiatal fagylaltkészítők Európa bajnokságára.” – mondta a Bringatanya fagylaltműhely fagylaltkészítője.

Az „Amore Siciliano” egy igazi fagylaltkülönlegesség, nem csak az összetevőit, hanem az ízvilágát tekintve is. A szicíliai mandulából, málnából és eperből készült jeges nyalánkság ötlete egy mandulás tányérdesszertből származik, ezt álmodták meg fagylalt formájában a készítők. A gyenesdiási fagyizó 12 éve van jelen a településen, a számos eredménynek köszönhetően pedig már országszerte ismerté vált. A vendégek keresik a különlegességeket, de a hagyományos ízek is nagyon kelendőek.

A fagyizó már most készül a 2019-es bajnokságra, bár a győztes fagylalt receptúráján nem változtathatnak. A fagyiolimpia világbajnoksága 2021-ben lesz, ide mindössze egy versenyző jut tovább Európából. A gyenesdiási fagyizó addig sem tétlenkedik, az idei évben ugyanis a Balaton fagyija versenyen nem résztvevőként, hanem zsűritagként figyeli majd a jeges finomságokat.