Balatoni éjszakák – Siófok a magasból (idokep.hu)

Lenyűgözően színpompás éjszakai légifotókat készített az idokep.hu stábja a Nyár Fővárosáról. A Balaton mellett a strandokat, szállodákat, az óriáskereket és a kikötőt is fényképezték.

 

Siófok, kikötő

(fotó: idokep.hu)


Kevés légifotóval lehet találkozni a nap ezen szakában, hiszen a készítésük nem könnyű feladat.

Aki utasszállító repülőből próbálkozik, annak az esti látványt élvezhetetlenné tévő kabinvilágítással gyűlik meg a baja, amely visszatükröződik. Emellett a karcos, homályos ablaküveg is problémát jelenthet. A fényképezőgép stabil rögzítését sem igazán lehet megoldani, pedig a kevés fény okán hosszú expozícióra van szükség. A kisebb repülőgépeknél szintén a stabilitás szokott nehézséget okozni.
A drónokkal az a gond, hogy saját kamerájuk nem szokta lehetővé a hosszú expozíciót, illetve ez esetben is felmerülhetnek a kisebb elmozdulásokból adódó gondok.

– Az Időkép részéről mi meteorológiai ballonnal próbáltuk véghezvinni a “lehetetlent”, és megörökíteni több száz méter magasról a bulizók, nyaralók tízezreit naponta fogadó Siófok színpompás fényeinek ragyogó, vibráló, életteli kavalkádját. A meteorológiai ballonra ugyanis szabadon rögzíthetünk bármilyen, hosszú expozícióra képes kamerát, ám a stabilizálást itt meg kell oldani valahogy. Erre valók a mikrogiroszkópos stabilizátorok, az ún. “Gimbal”-ok. – számolt be saját oldalán az Időkép csapata.

A meteorológiai ballonok össze-vissza pörgését úgy kerülték ki, hogy a ballont egy 500 méteres, tengeri horgászatra használt damilon “kikötötték”, hogy elég stabil tudjon maradni a hosszú expozíciós fotózáshoz. Az oda-vissza csévélést tengeri orsóval oldották meg. A kisebb magasságokban zavaró tényezőknek, mint a fák lombkoronájának kikerülése pedig sok ügyességet és odafigyelést igényelt.

A teljes cikk és képanyag az alábbi linken tekinthető meg:

https://www.idokep.hu/hirek/balatoni-ejszakak—a-magasbol

 

Siófok, óriáskerék

(fotó: idokep.hu)

 Siófok, Nagystrand – Plázs

(fotó: idokep.hu)

Siófok, szállodasor

(fotó: idokep.hu)