Balatoni e-bike élménytúra eredetvédett borokkal (turizmus.com)

A Balaton-felvidéki Nivegy-völgyben május 6-án borkóstolóval kombinált e-bike túrára várják az érdeklődőket. Az eseményre kiadott térképpel a jövőben bárki saját élménytúrát tervezhet a környéken.

A Nivegy-völgy a Káli-medence és a Balaton között félúton húzódik öt apró faluval. A Nagyvázsony irányából a Balaton felé tartó út először a völgy északi kapuján, Óbudaváron halad keresztül. Kis kitérővel érjük el Szentjakabfát és Balatoncsicsót, majd Szentantalfa és Tagyon következik, utána pedig néhány kilométer, és már a Balatonnál vagyunk.

Kerékpárút eddig is volt a Balaton körül, és bortúrákat is szerveznek rendszeresen, de ezek ötvözésében még vannak lehetőségek. A szervezők ezt felismerve találták ki azt az útvonalat, amit az első közös túrán bemutatnak. A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával megvalósuló e-bike élménytúra résztvevői a környék látnivalói mellett a helyi borászatokat is felfedezhetik – írja a turizmus.com.

A túra állomásai a borospincéknél lesznek, ahol a borászok bemutatják a dűlőket, mesélnek a borkészítésről, és kóstolót is mutatnak a Nivegy-völgyi eredetvédett borokból. A május 6-ai e-bike túrával egy időben egy térképet is megjelentetnek, amely megmutatja a környék természeti és kulturális értékeit, valamint a helyi borászatokat. Az esemény ötletgazdája Dobosi Győző, a Dobosi Birtokközpont vezetője.

A tervezett időtartam 5– 5,5 óra, az útvonalat úgy állították össze, hogy a kevésbé gyakorlott kerékpártúrázók is teljesíteni tudják. A szervezők fontosnak tartják kiemelni, hogy a KRESZ nem tiltja a szeszes ital fogyasztását kerékpározás előtt, tilos viszont kerékpározásra alkalmatlan állapotban biciklivel közlekedni. A pincéknél kóstolómennyiség kerül a poharakba, így a túrázók megismerhetik a borvidék borait, de a szervezők a felelősségteljes borfogyasztásra is figyelnek.

A Nivegy-völgy öt falva – Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó –, valamint a szomszédos Zánka egész évben várja az idelátogatókat. A 2022 őszén megrendezett közös boros programot idén egy még gazdagabb rendezvény követi. Az októberi őszi piknikre a szervezők izgalmas boros programokkal és vendégéttermekkel is készülnek – a Nivegy-völgyi borok mellett egy neves osztrák pincészet borait és történetét is megismerhetik a Szentantalfára látogatók.