Balatoni bortermelők: küzdelmes, de jó évjárat ígérkezik, áremelésre kell számítani

Hazánk egyik legsokszínűbb borvidékén, a Balatoni Borrégióban érdeklődött a hellovidek.hu a termelőknél, hogyan állnak a szürettel, milyennek ígérkezik a 2021-es évjárat? Annak is utánajártak, hogyan bírnak lépést tartani a munkaerőhiánnyal és a drágulással. A válaszokból kiderül, idén több helyen is nőtt a szőlő felvásárlási ára, mert komoly terméskiesések voltak, emelkedtek az egyéb bortermelési költségek, és a mezőgazdasági munkaerő-hiánnyal is meg kellett küzdeni. Elkerülhetetlen lesz már némi áremelés – nyilatkozta az egyik borász.

 

Kezdjük a szárazabb tényekkel, a Balatoni Borrégió 6 vidékén, összesen több mint 9000 hektárnyi területen foglalkoznak szőlőtermesztéssel, illetve borkészítéssel. Ez az a borrégió, aminek nemcsak páratlan földrajzi adottságai, a talajtípusai, de a borkínálata is rendkívül sokszínű. Már a római korban is foglalkoztak errefelé szőlőtermesztéssel, aztán a középkorban kiemelten fontos szerepet töltött be a vidék, ugyanis többségben az itt készített borok kerültek az Árpád-házi királyok asztalára. A badacsonyi borokat egyenesen az „istenek nektárjának” nevezték, később a Veszprémi Püspökség is ezeken a dombokon készítette a misebort. Az Eszterházy család dézsmapincéjében is balatoni borok értek.

A Balatoni Borrégió nyilvánvalóan legtöbben a Balaton északi partjának gyönyörű tájaihoz kötik, pedig maga a régió ennél jóval nagyobb területet ölel fel. 6 borvidékéből 4 balatoni: a Balatonfüred-Csopaki (2150 hektár), a Badacsonyi (1600 hektár), illetve a Balaton-felvidéki (1300 hektár), a tó déli partján pedig a Balatonboglári borvidék (3200hektár) található. Hektárban mérve a régió területének több mint 75 százaléka ténylegesen a Balaton vidékéhez köthető, amelynek talaját meszes kőzet, bazaltos láva és tufakőzet, vályogos talaj jellemzi.

Ezt a borvidéket a mediterrán jelleg és sok napsütés határozza meg. A tó víztükréről visszaverődő fény javítja a szőlő minőségét, különlegessé teszi a klímáját

– írják róla.

További két kivételes terület is ehhez a „Balatoninak” hívott borrégióhoz tartozik, mégpedig a Zalai (1600 hektár), vagy más néven a Balaton-melléki borvidék és a Nagy-Somlói borvidék (600 hektár), amely már a Kisalföld keleti határán fekszik. Egyik sem hanyagolható – és karakteresen is más.

A borrégió jellemző szőlőfajtái: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Kéknyelű, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Cserszegi Fűszeres, Pinot Noir, Kékfrankos, Királyleányka, Rajnai Rizling, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot.

 

Egy szőlészeti rémálom volt az idei év
A Feind Pincészetnek Balatonfőkajáron illetve Balatonvilágoson vannak birtokai: összesen 150 hektár, ebből 120 hektár termőterülettel, valamint külön borászati üzemmel. Ahogy a HelloVidéknek a tulajdonos, Feind Zoltán elmesélte, 22 szőlőfajtával dolgoznak, ami széles szortimentre ad lehetőséget:

Az illatos fehérborok, illetve rozéfajták azok, amikről leginkább ismernek bennünket, ezek azok, amelyekből a legnagyobb volumeneket értékesítjük, emellett vörösborokat is készítünk. Utóbbiból 2-3 évente tudunk prémium minőséget előállítani, olyant, ami nem csak magyar, hanem nemzetközi mércével mérve is megállja a helyét.

A szürettel a héten végeztek, ahogy a Feind Zoltán mesélte, az utolsó másfél hektár Cabernet Sauvignont még csütörtökön szüretelték. Arra a kérdésünkre, milyen lesz a 2021-es évjárat, Feind Zoltán csak annyit válaszolt: „küzdelmes”. Majd hozzátette:

Szőlészeti szempontból az idei évjáratban szinte minden kihívással meg kellett birkóznunk. Értem ezalatt, hogy májusban, ha vissza tudunk emlékezni rá, még fűtöttük az otthonainkat, majdnem 3 hét csúszással tudott csak elindulni a szőlő is, annyira lassan indult be a természet. Hirtelen jött aztán a meleg, gyorsan megindult a szőlő, a virágzás időszakában aztán megint hidegre fordult, ez azonban a kötődésnek nem tett igazán jót. Már ekkor a termés egy jelentős részét elvesztettük, majd utána 2 hónap kőkemény aszály következett.

Egy szőlészeti rémálom volt az idei év, de azt is szokták mondani, hogy minél jobban szenved a szőlő, annál jobb a bor.

Az biztos, hogy azok a borok, amelyek a 2021-es évjáratból az asztalokra fognak kerülni, nagyon magas minőségűek lesznek, csak a mennyiségben volt jelentős kiesés.

Másrészt, tette hozzá Feind Zoltán, szőlőfajtánként nagyon eltérő volt a termésátlag. Érdekes módon a korai fajtáknál szinte egyáltalán nem tapasztaltak terméskiesést, de a közép és hosszú érési idővel rendelkező szőlőknél 20-30% is volt. Van olyan fajta, a Cabernet Franc, amiből 40 %-kal kevesebb termett. Összességében a tavalyi évhez képest a Feind Pincészetben 25-30%-nyi szőlő veszett el. Ahogy a tulajdonos fogalmazott, ez a jelentős kiesés komoly problémát jelent, amit szőlővásárlással próbáltak kompenzálni:

Jelentős mennyiségi vállalásaink vannak vevőink felé, így egyszerűen nem engedhetjük meg maguknak, hogy egy évjáratból ekkora mennyiség eltűnjön. A felvásárlásoknak köszönhetően a mennyiség megvan, csak plusz tőkét kellett erre fordítanunk más beruházások helyett – tette hozzá Feind Zoltán.

 

Véget ért a szüret a Varga Pincészetnél is
A 2021-es évjárat rendkívül lassan és vontatottan indult Badacsonytomajon, a Varga Pincészetnél is. Ahogy a HelloVidéknek mesélték:

A sokat tapasztalt szőlészek sem emlékeznek rá, hogy ennyire későre esett volna a szőlő virágzása. A hűvös májusnak köszönhetően volt időszak, amikor úgy tűnt, három hetes lemaradásban vagyunk a korábbi évekhez képest. Ezután azonban gyors változás következett és alig győztük követni a növények fejlődését. Az 1901-óta mért hőmérsékleti adatok alapján az idei június a harmadik legmelegebb, míg a július a legmelegebb hónap volt Magyarországon a múlt század eleje óta. Csapadék szempontjából sokáig vízhiánnyal küzdöttünk. A mennyiségek a korai illatos fajtáknál még optimálisan alakultak, a közép-, és késői érésű fajtáknál már látszik az aszály hatása.

A “nagy” szüret a Varga Pincészetben október közepén (múlt hétvégén) befejeződött.

A napokban folyamatosan szedjük a késői szüretelésű tételeink alapanyagát: az Olaszrizlinget és a Szürkebarátot a balatoni területeinken, a Hárslevelűt pedig az egri borvidék egyik gyöngyszemén, Feldebrőn. Az elmúlt napok időjárása, a hűvös hajnalok és száraz napsütéses délutánok kedveznek a sokáig tőkén hagyott fürtöknek. Terveink szerint a hét második felében (október 21-22) befejezzük a 2021-es szüretet, melyről elmondható, hogy mennyiségben némileg elmaradt a korábbi évektől, viszont évek óta nem látott minőséggel örvendeztetett meg bennünket!

– közölte a Varga Pincészet.

 

Badacsonyban is küzdelmes, de szép évjárat elé néznek
Egyetlen ültetvényen hagytak kint komolyabb tételben rajnai rizling szőlőt, azt jövő héten tervezik szüretelni – nyilatkozta a Hellovidékkel Laposa Bence, Badacsony egyik legismertebb borászatának vezetője. Ahogy a badacsonyi birtok tulajdonosa mesélte, a szőlőültetvényeken túl náluk látványborászat és borterasz is működik. 30 hektár saját művelésű ültetvényük van, ehhez, az elmúlt évek átlagában még 50 hektárról vásárolnak borszőlőt.

Összesen 80 hektárt dolgozzuk fel, ennyiből készítünk borokat – a vertikumban termelőként és felvásárlóként is jelen vagyunk. Évente félmillió palack bor készül, alapvetően száraz fehérborokkal foglalkozunk, de most már egyre fontosabb szerepet tölt be a pince életében a pezsgőkészítés is.

– mondta Laposa Bence.

Nagyon nehéz szüreten vannak túl a Badacsonyban is, de ha minden a tervek szerint alakul, akkor még szép évjárat elé néznek:

A tavaszi késedelem a korai fajtáknál megmaradt, az átlagosnál két héttel később tudtunk nekiállni szüretelni. Viszont a későbbi érésű fajták már nem csúsztak, sőt még előbb is értek. Így azt mondom, az átlagosan 6 hetes nagy szüreti időszak most majdnem felére zsugorodott, 3 hét alatt kellett megoldanunk a nagyját. Ez hatalmas kihívást jelentett idén. Ugyanakkor nagyon szép évjáratnak néz ki, illat, zamat, sav- és beltartalom tekintetében is elégedettek vagyunk! Mennyiségileg azonban bizonyos fajtáknál kevesebb lett a termés. Szép és egészséges lett a szőlő, érettség tekintetében sem panaszkodhatunk – összességében a 2021-es jó évjárat lesz!

 

Árat kell emelni
A szőlő felvásárlási ára is nőtt idén, pontosan amiatt, mert komoly terméskiesések voltak. Több mint 10%-kal ment feljebb amúgy is a szőlő ára. Összességében pedig 15% körüli áremelkedés volt a szőlőben – mondta Feind Zoltán. Már évek óta indokolt lenne az áremelkedés, de az idei évben tényleg elkerülhetetlen, minimum egy 10%-os áremelésre készülünk, ami gyakorlatilag semmilyen profitot vagy jövedelmezőséget nem ad, csak a saját megnövekedett költségeinket próbáljuk kompenzálni – tette hozzá.

 

A teljes cikk itt olvasható.